Wilsgård Fiskeoppdrett i Torsken. Foto: Wilsgård Fiskeoppdrett/Facebook.

Wilsgård uenig med Mattilsynet - Vil svare de innen fristen

Mattilsynet truer oppdretterne som produserer triploid laks med tvangsmulkt på hundre tusener av kroner, da de mener oppdretterne ikke har en god nok internkontroll for fiskevelferd. Dette er Fredd-Jarle Wilsgård, daglig leder i Wilsgård Fiskeoppdrett, uenig i. - Vi har utarbeidet en prosedyre som går lengre for å sikre god fiskevelferd, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet mener deler av internkontrollprosedyrene til Norway Royal Salmons (NRS), Nord Senja Laks og Wilsgård Fiskeoppdrett/Nor Seafood ikke oppfyller prosedyrene for fiskevelferden for triploid lakseproduksjon. De har gitt selskapene frist til midten av mars for å få tiltak på plass, ellers vil det påløpe løpende dagsmulkt på 800 000 kroner samlet.

Fredd Wilsgård i Wilsgård Fiskeoppdrett forteller de har levert en grense for beregnet maksimal dødelighet på fisken.

Fredd- Jarle Wilsgård. Foto: Privat/Facebook.

- Sommeren 2016 fikk vi dispensasjon for å produsere triploid laks i forsøkshold. Vi ble i vilkår for dispensasjon, bedt om å sette et konkret tall på hvilken maksimale avgang vi mente burde legges til grunn for en eventuell terminering av fisken. Det leverte vi 17.oktober 2016 og har ikke fått tilbakemelding på dette, før rapport med varsel om vedtak av mandag denne uken, sier han til kyst.no.

Han mener de har en god og helhetlig internkontroll-prosedyre som han viser til er utarbeidet i samarbeid med fagpersonell.

- Vi har i vår prosedyre valgt å legge oss på kjente tall på avgang i næringen. Vi har kontinuerlig fokus på fiskevelferd, slår han fast.

- Vi har utarbeidet en prosedyre som går lengre for å sikre god fiskevelferd. Vi er ikke kjent med at noen andre i næringa har en slik grundig prosedyre, legger han til.

- Vil svare Mattilsynet

Han påpeker at det som ligger til grunn for deres vurdering er både årsaker, utvikling og forventninger om dødelighet.

- Vurderingene gjøres sammen med fiskehelse og velferdsfaglig personell, og danner grunnlag for eventuelle tiltak, legger han til.

Wilsgård er også klar på at de vil svare på Mattilsynets varsel.

- Vi vil svare i forhold til tvangsmulkten og vil svare de innen fristen.