Arkivfoto fra tidligere sjømatdager. – Årets tema er handel, nye markeder og mulighetene. I tillegg skal vi også se litt på hvem som ikke liker at norsk oppdrettslaks erobrer stadig større markedsandeler, og hvilken måte de har valgt å møte disse utfordringene på, forklarer Frode Reppe i NSL til kyst.no.

Stor pågang for Sjømatdagene

Sjømatdagene på Hell nærmer seg med stormskritt. Årets program inneholder blant annet den nye fiskeriministeren på talerstolen. - Vi passerer 300 påmeldte nå. Ser vi på utviklingen når det gjelder årets påmelding, og sammenligner denne med rekordåret 2015, så ligger vi godt an til en tangering, sier Frode Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I mer enn 20 år har NSL samlet konferansedeltakere til Scandic Hell i Trondheim, tidligere til "Laksedagene", og de seneste årene til "Sjømatdagene". Arrangementet har utviklet seg i takt med næringen og Sjømatdagene er i dag befestet som den største og viktigste møteplassen for hele sjømatindustrien. Arrangementet samler rundt 450 mennesker de to dagene konferansen foregår.

Reppe sier NSL er meget godt fornøyd med påmeldingen, da de ikke oppfatter det som en selvfølge å treffe med temaene like godt alltid.

Les også: Per Sandberg til Sjømatdagene

Ser frem til Sandbergs tale

Kanadiske Vivian Krauses er en av årets foredragsholdere på Sjømatdagene. Foto Twitter

- Vivian Krauses foredrag «Demarketing of Farmed Salmon: Who Funds It And Why This Matters» er interessant, men personlig tror jeg Fiskeriminister Per Sandbergs innlegg vil toppe Sjømatdagene denne gangen. Mange er spente på hvilke signaler han kommer til å gi, sier Reppe.

Fiskeriminister Per Sandberg har bekreftet overfor NSL at han ønsker å overta taletiden til tidligere Fiskeriminister Elisabeth Aspaker under Sjømatdagene den 19. januar

- Årets tema er handel, nye markeder og mulighetene. I tillegg skal vi også se litt på hvem som ikke liker at norsk oppdrettslaks erobrer stadig større markedsandeler, og hvilken måte de har valgt å møte disse utfordringene på, forklarer han til kyst.no.

- Hva kan de som melder seg på glede seg til?

- Det er mye, men avhenger veldig av hvilket ståsted du har. Det er mye overordnet handelspolitikk og makroøkonomi, og det burde interessere de aller fleste. Jeg vet at mange med stor interesse lytter i det Ragnar Nystøyl holder sin «nyttårstale». Ellers har NSL vært i vinden som aldri før det siste året, og Jan Arve Gjøvik vil si noe om hva som er funnet når det gjelder faktagrunnlaget ifm reguleringen av oppdrettsnæringa.

Ellers tror han Nofimas innlegg vil treffe mange, med temaet «Forskningshighlights fra hav til konsum– fangst, foredling, kvalitet og marked».

- Hele seks forskere skal holde foredrag for oss under denne timeslange seansen. Vi har i tradisjon tro også et utenomfaglig foredrag, denne gangen av Mr. Koenigsegg himself, Bård Eker, sier Reppe engasjert.

Prikken over i-en

Han sier at Norges flotteste sjømatbord dekkes tirsdagskvelden, og dette oppfattes som prikken over i-en av mange.

Erik Sterud og Frode Reppe i diskusjon under sjømatdagene i fjor. Foto: Øyvind Røen.

- Det faglige er viktig, men statusen til Sjømatdagene er først og fremst bygd på takhøyden, og det faktum at dagene benyttes av veldig mange til å møte de man ellers bare snakker med i telefonen.

- Er det noen endringer i programmet? Sylvi Listhaug skal vel ikke komme?

- Nei, Sylvi Listhaug kommer dessverre ikke. Vi er i dialog med en erstatter. Det skal vi komme tilbake til, men lykkes vi tror jeg vi skal overraske mange, sier en hemmlighetsfull Reppe.

Bewi vil for første gang i 2016 utdele et stipend kalt "Bewi-stipendet". Stipendet, som er på 10.000 kroner, vil gå til en student som har viet sine studier til sjømatnæringa. Utdelingen vil finne sted i forkant av festmiddagen den 19.januar.

Les også: Sjømatdagene 2016 begynner nå å ta form

Krevende løft

- Vi føler at vi har kontroll på arrangementet også i år. Det skal imidlertid ikke stikkes under en stol at dette er et stort og krevende løft for en liten stab som ellers også skal fungere for sine medlemmer.

For NSL og Reppe starter planleggingen allerede i august, og det er adskillig med timer som går med, opplyser han.

Tilslutt legger han til at Seniortanken for Havbruksnæringen i år som i fjor arrangerer et møte dagen før åpningen av Sjømatdagene. - Dette er en fin opptakt til det som skal komme, sier Reppe til kyst.no.

  • Sjømatdagene arrangeres i perioden 19-20. januar 2016.
  • Årets program kan du sjekke ut her.