Har opprettet granskningsgruppe etter forlis

Servicekatamaranen "Frøy Viking" forliste fredag og hittil er årsaken fremdeles ukjent. Rederiet har derfor opprettet en intern granskningsgruppe, for å finne ut av hva som gikk galt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Arbeids- og servicebåten "Frøy Viking" sendte fredag kveld ut mayday-melding utenfor Edøya på Smøla, før båten tok inn vann og forliste. Mannskapet som bestod av to personer, hoppet i sjøen med overlevningdrakter og ble etterhvert ble hentet opp av vannet.

- Vi har opprettet en intern granskningsgruppe som jobber med å finne årsaken til forliset. Forliset ble meldt til arbeidstilsynet lørdag, og rapport går ut til sjøfartsdirektoratet og havarikommisjonen i løpet av dagen. Kystverket er også varslet, sier kvalitetsjef Nicoline Salbuvik i Frøy-gruppen, som eier Frøy Akvaservice, selskapet som opererer den forliste båten.

Tok inn vann 

Selskapet opplyser til kyst.no at arbeidsbåten var på oppdrag og skulle gå fra Hemne til Tingvoll over Ramsøyfjorden. De gikk fra Hemne klokken 16.00, cirka midt på Ramsøyfjorden begynte det å blåse opp i en vindstyrke på 14m/s, vest/sør-vest.

- Rundt kl 19.30 begynte båten å ta inn vann på styrbord side under dekk. I løpet av minutter kom det vann inn i innredning og det ble sendt mayday melding over VHF, forklarer Salbuvik.

Hun forklarer at begge i mannskapet hadde på seg redningsdrakter, og de antas å ha havnet i sjøen cirka klokken 19.40 i følge loggen fra redningsbåten «Øyvakt».

Selskapet opplyser at redningsflåten hadde blåst seg opp og fløt på vannet, men den var for langt unna til at de greide å svømme til den.

Salbuvik påpeker at det var svært mange båter i området som kom fort til unnsetning.

- Ingen fysiske skader

- Mannskapet ble plukket opp ca. kl 20.10 av et snartenkt mannskap fra brønnbåten Rofjell som hadde satt ut MOB-båten sin. De lå til kai på Vikan på Smøla. Vi ønsker å rette en ekstra takk til Rofjell for deres bistand med å få våre folk trygt opp av sjøen, sier hun.

Derfra ble de to i mannskapet kjørt til servicefartøy Frøy Fighter som også var i området, hvor de fikk tørre klær og annet nødvendig utstyr.

- Kl. 2045 ble de hentet fra Frøy fighter og brakt over i redningsbåten Øyvakt som kjørte de til land for legesjekk. Mannskapet ble klarert uten fysiske skader og sendt hjem til Frøya. Mannskapet har ingen fysiske skader og har det etter omstendighetene bra, legger hun til.

Hun forklarer at båten antas å ligge på mellom 40 – 130 meters dyp, alt etter hvordan den har drevet med strømmen.

- Iverksatt flere tiltak

Selskapet debriefet mannskapet på lørdag formiddag. Det ble det sørget for at de hadde det de trengte av klær og telefoner slik at de fikk snakket med sine nærmeste og sendt hjem i løpet av dagen.

Selskapet har nå iverksatt flere tiltak, men før de vet årsaken av hendelsen blir ikke tiltakslisten fullstendig.

- Vi ser at våre sikkerhetsrutiner har fungert slik de skulle. Vi lærer mye av en slik hendelse og når årsaken til forliset er funnet kommer vi til å ta en gjennomgang både i opplæringsrutiner, sikkerhetsrutiner og på teknisk oppfølging, forklarer kvalitetssjefen til kyst.no.

Reder Helge Gåsø som eier Frøy-gruppen uttalte til lokalavisen Hitra Frøya at det var kjedelig med tap av båt og utstyr.

- Men i den store sammenhengen er dette uvesentlig når folka ble berget, sa han.

  • “Frøy Viking” tilhører Frøy Akvaservice AS, som eies av reder Helge Gåsø.
  • Arbeidsbåten ble bygget i 2011 og er 13,5 meter lang.
  • Dekket har kapasitet for 20 tonn med last.