Stortinget

Tar opp genbanken i Stortinget

Om litt er det åpen høring rundt Statsbudsjettet i Stortinget, og  Genbanken i Hardanger er ett av de sentrale tema. - For oss er det viktig at genbanken som ble lovet i sin tid, blir sluttført, sier generalsekretær i Norske Lakseelver Torfinn Evensen til kyst.no. Grunnet rømt oppdrettslaks er den nødvendig, mener han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er Energi- og miljøkomiteen som har besluttet å holde åpen høring rundt Statsbudsjettet 2017 (Prop. 1 S (2016-2017)), som også innebærer skrinlegging av genbanken i Hardanger.

Bakgrunnen for nedleggelsen av gen banken skyldes ifølge Klima og Miljødepartementet at kostnadene på bygging og drift ble for høye.

Torfinn Evensen, generalsekretær i Norske Lakseelver forteller til kyst.no at han skal ta opp ulike punkter innen villaksforvaltning, merking av oppdrettslaks og genbanken i Hardanger.

Torfinn Evensen. Foto:  Norske Lakseelver.

Han mener genbanken er et strakstiltak for å reparere skader som har skjedd innen genetisk innblanding på villfisk, og at det må komme på plass en standarisert merkingsmetode på oppdrettsfisken for å unngå genetisk påvirkning i fremtiden.

- For oss er det viktig at genbanken som ble lovet i sin tid blir sluttført. Man har allerede samlet inn materiale til banken og både fisk og genmaterialet er midlertidig oppbevart i Eidfjord, sier han.

- Etterhvert som byggeprosessen med genbanken har utviklet seg har prislappen blitt noe større. Men slik går det i alle byggeprosesser og gjelder jo alt fra tuneller og veier , sier Evensen til kyst.no.

Han er klar på at rømt oppdrettslaks underbygger behovet for en  en genbank.

- Hadde jobben vært å forsterke svake bestander kunne man gjort tiltak  på en rimeligere måte. Visualiserer vi med at forurenser betaler kan man også diskutere hvem som skal betale regninga, men først og fremst må man få ferdigstilt prosjektet som er påbegynt, sier Evensen.

Redegjorde i uttalelse til Stortinget

I ettertid  av nyheten om nedleggelse har det blomstret frem et engasjementet for å beholde genbanken, og blant annet Norske Lakseelver, Redd Villaksen og NJFF Hordaland uttrykker at det vil være en nær “dødsdom for hardangelaksen” å legge ned genbanken.

Nylig skreiv også avisa Kvinnheringen om at Hardangerfjord Villfisklag en av hovedaktørene som arbeider med prosjektet, sendte en uttalelse til energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og redegjorde for genbanken.

I uttalelsen skriver villfisklaget at situasjonen for villaks og sjøørret i Hardangerfjorden er svært alvorlig.

- Årsakene til dette er sammensatt, men det er enighet i kunnskapsmiljøene om at økningen i oppdrettsbiomassen siden 1980-tallet og fram til i dag kan forklare store deler av bestandsnedgangen for villaks og sjøørret området. Genbank for truede bestander av laks og sjøørret i Hardangerfjorden er en redningsaksjon som ble igangsatt av daværende Miljøverndepartement i 2013 etter at det ble klart at det ikke ble noe av Hardangerfjord-forskriften som skulle begrense biomassen av oppdrettsfisk i Hardangerfjorden, skriver Villfisklaget.

De viser så til at de fikk kort tid på å estimere kostnadene for genbanken og derfor landet på et grovt kostnadsoverslag på 40 millioner.

De er også klare på at en nedleggelse av genbank-prosjektet vil gi dystre utsikter for villfisken ifølge laget.

- Dersom vi nå avslutter bevaringsarbeidet i regionen og det på same tid hellei ikke er noen forventninger om reduksjon i påvirkninger vil bestandene etter all sannsynlighet gå tapt.

Totalt ni fiskeanlegg er planlagt tilknyttet genbankaktiviteten og nær 50 jobber knyttet til virksomheten. I levende genbank omfatter beholdningen ved utgangen av 2016 29 bestander av laks, 22 bestander av sjøørret og 2 bestander av sjørøye, ifølge Villfisklaget.

Fra hørings-programmet til Stortinget kommer det frem at både Sjømat Norge, Norske Lakseelver, Stiftinga Norsk Villaksforvaltning og Norges Jeger og Fiskeforbund skal på podiet.