Grunnrenteforslaget fra regjeringen og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har ført til en stor stopp i prosjekter i havbruksnæringen.

40 milliarder lagt på is

Nye tall fra Sjømat Norge viser at investeringer på 40 000 millioner er utsatt, kansellert eller nedskalert i havbruksnæringen etter forslaget om grunnrenteskatt.

- 40 000 millioner er et stort tall, og konsekvensene merkes hardest i de små distriktssamfunnene langs kysten vår hvor ringvirkningene av investeringene er store. Mange steder er de avgjørende, sier næringspolitisk leder Peder Egseth i Sjømat Norge til Børsen.

Sjømat Norge har nå ferske tall for investeringer som er kansellert, nedskalert eller utsatt etter at regjeringen foreslo grunnrenteskatten for havbruk:

Summen er nå 40 milliarder kroner.

Regjeringen er ventet å sende over sitt endelige forslag til skatten i mars, og havbruksnæringen venter nå på hva det endelige utfallet av skatten vil være.

Mens næringen lever i spenning legges nå altså investeringer på is, utsettes eller kanselleres.

Uforutsigbare rammebetingelser

Sjømat Norge-toppen peker på at det er investeringer som gir store ringvirkninger langs kysten.

Sporadiske og motstridende uttalelser fra stortingsrepresentanter har den siste tiden skapt store svingninger i aksjemarkedet. Oppdretter Roger Hofseth mener uforutsigbare rammebetingelser skader næringen.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran holder kortene tett til brystet og sa under Youngfish-konferansen i Bergen at han ikke vil gå nærmere inn på detaljer i grunnrenteskatten. Han sier de nå er observant på at det de sier kan påvirke børsverdien på lakseselskapene.