Regjeringen ønsker å innføre grunnrenteskatt på havbruk fra 1 januar 2023.

- En urimelig beskatning

Ordføreren i Hadsel mener lakseskatten regjeringen nå vil innføre fra 2023 er urimelig. - Det er ikke skatteinntekter fra havbruksnæringen som skal bære velferdsstaten, men pengene som reinvesteres i gode og attraktive lokalsamfunn, matproduksjon og eksport, skriver hun.

Publisert Sist oppdatert

Et tverrpolitisk Storting gikk i fjor inn for å endre verdifastsetting av oppdrettstillatelser, noe som gir lokaleide selskaper en skjerpet beskatning mens utenlandske selskaper slipper unna. Dette uttalte ordfører Aina Nilsen (Sp) i Hadsel Kommune tilbake i juli er fullstendig bak mål, og må reverseres før det er for sent.

Ordfører Aina Nilsen (Sp) i Hadsel Kommune mener regjeringen gjør en feil ved å innføre lakseskatt, og oppfordrer til å stå sammen og slå ring om kysten vår.

Onsdag 28. september ble det kjent at regjeringen nå foreslår å innføre grunnrenteskatt på havbruk fra 1. januar 2023.

- Urimelig beskatning

På LinkedIn skriver ordføreren at grunnrenteskatt betyr mindre penger til kommuner som legger til rette for havbruksnæringen.

- Det vil også bety en urimelig beskatning av den viktigste næringen langs kysten vår som vil tvinge frem utenlandsk eierskap og mindre kapital som skulle vært reinvestert i lokalsamfunnet, skriver hun.

Ordføreren mener det i beste fall vil være en kortvarig lykke for velferdsstaten, og i verste fall ei rasering av kysten vår.

- Det er ikke skatteinntekter fra havbruksnæringa som skal bære velferdsstaten, men pengene som reinvesteres i gode og attraktive lokalsamfunn, matproduksjon og eksport. Nå må vi stå sammen og slå ring om kysten vår - både eierskapet og verdiskapninga, skriver hun avslutningsvis.

Les også: - Som å hente skatter med trailere og gi lommerusk tilbake med brevduer