Illustrasjonsfoto av torsk: Linn Therese Skår Hosteland.

Fremdeles lunken interesse for oppdrett av torsk

Folk er enda er litt skeptiske til satsing på torsk. – De som er interessert i oppdrett av torsk vil se at ting kan gjøres annerledes før det eventuelt satses, forteller Halvard Hovland i Havlandet Marin Yngel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no skrev i fjor vinter en sak om Havlandet Marin Yngel (HMY) som igjen skulle satse på å produsere torskeyngel etter flere års pause. Selskapet startet med en satsing på torsk tilbake i år 2000, og red på torskebølgen med produksjon av både yngel og matfisk, til det hele tok slutt i 2014. Men for første gang siden 2014 startet de i fjor altså opp igjen med yngelproduksjon. 

Gode priser – lunken interesse

Daglig leder Halvard Hovland i Havlandet Marin Yngel sier til Kyst.no at produksjonen av torskeyngel gikk fint i vinter.

- Men vi fikk ikke solgt yngel av denne produksjonen og sitter nå igjen med stamfisk rekruttene som er 5. generasjons oppdrettstorsk. Vi har nå cirka 1700 fisk som er tiltenkt som stamfisk, forteller han. 

Torsk stamfisk. Illustrasjonsfoto: Linn Therese Skår Hosteland.

Leveringsklar fisk må være over 60 gram, og Hovland opplyser at det er en viss interesse for oppdrett av torsk, ettersom prisen har vist en økende utvikling i flere år nå.

- Men alle problemene man opplevde under torskesatsningen på tidlig 2000 tall fører nok med rette til at de som er interessert i oppdrett av torsk vil se at ting kan gjøres annerledes før det eventuelt satses, forteller han. 

Les også om Havlandet Marin Yngel (HMY) sin berggylteproduksjon, som har vist en positiv utvikling.

Torsk på land

Til Teknisk Ukeblad sier Hovland at hans resept for å bedre torskenæringen ligger i å få torsken på land.

– Forholdene blir for vekslende i sjøen, og vi erfarer at torsken vokser mye bedre i stabile miljøforhold på land kontra åpen merd i sjø, sier Hovland til TU.

Daglig leder av Norsk Sjømatsenter Grethe Adoff har stor tro på at oppdrett av torsk kan øke betydelig de kommende årene, og påpeker at selv om det er få oppdrettere gjøres det en god jobb med avlsarbeidet. Foto: Kyst.no.

Satsing på torsk

Grethe Adoff fra Norsk Sjømatsenter har tidligere uttalt til Kyst.no at når det gjelder torskeoppdrett sier hun det er de tre oppdrettere Namdal Torsk, Statt Torsk og Norsk Havbrukssenter som nå driver matfisk-produksjon av torsk. Videre driver Nofima i Tromsø produksjon av torskeyngel for å holde ved like det som er blitt avlet frem av oppdrettstorsk. I tillegg har Havlandet Marin Yngel produsert yngel og vil ha yngel tilgjengelig for salg. De satser selv på avl og stamfiskproduksjon og er nå i gang med F5 generasjonen med oppdrettstorsk.

- Det som er positivt, er at til tross for at det er få aktører blir avlsarbeidet holdt ved like, og dette kan være gunstig for kommende oppdrettere. Det gjøres også en del FoU-arbeid på å følge opp avslfisken for å se hvilken fremgang denne har når det gjelder vekst, fôrfaktor og kanskje også andre egenskaper, uttalte Adoff.  

Les også: Ser vekstmuligheter hos marin oppdrettsart