Norsafe academy. Foto: Michael Røssland/Norsafe.
Norsafe academy. Foto: Michael Røssland/Norsafe.

Sikkerhet fra offshore til oppdrett

Norsafe i Kvinnherad har startet kurs for oppdrettsnæringen. Tidlegere har deres kurs vært rettet mot offshore-markedet, men nå ser de muligheter for å utvide tilbudet til oppdrettsnæringen.  - Ja dette er noe Norsafe ønsker å satse på, sier Hans Petter Hermansen, daglig leder ved Norsafe Årsnes.

Publisert

Onsdag og torsdag i forrige uke arrangerte Norsafe Academy i gang sitt første kurs i førstehjelp og sjøredning for oppdrettsnæringen. Norsafe som holder til på Årsnes på Løfallstrand i Kvinnherad kommune, spesialiserer seg innen livbåter og kursvirksomhet for offshore næringen, men nå også for havbruksnæringen.

- Ja dette er noe Norsafe ønsker å satse på. Å trene, er jo den beste måten å forebygge skader og ulykker på. Norsafe ønsker å være best på dette, og derfor skreddersyr vi kursene etter kundens behov, Vi har en fantastisk arbeidstokk som kun driver med å kunde tilpasse kurs, sier Hans Petter Hermansen, daglig leder ved Norsafe Årsnes til kyst.no.

Norsafe academy utførte flere redningsøvelser i Rosendal sentrum, og fikk testet ulike typer redningsutstyr som kasteline,redningsbøye, redningsgrind og redningsbåt. Foto: Michael Røssland/Norsafe. 
Norsafe academy utførte flere redningsøvelser i Rosendal sentrum, og fikk testet ulike typer redningsutstyr som kasteline,redningsbøye, redningsgrind og redningsbåt. Foto: Michael Røssland/Norsafe. 

Michael Røssland har ansvaret for opplæring og trening i Norsafe-gruppen –herunder Norsafe Academy.

Han sier at de ønsker å bidra med sine erfaringer fra skip og offshorenæringen til å øke sikkerhetsnivået også for oppdrettsnæringen.

- Norsafe er en av verdens største leverandører av arbeidsbåter og rescuebåter i tillegg til livbåtar og anna redningsutstyr. Norsafe har også et verdensomspennande nettverk for service av denne typen utstyr som har gitt oss en unik kompetanse og innsikt i bruken av utstyret samt erfaringer med dette, sier Michael Røssland til kyst.no.

Det var lokalavisen Grenda, som først omtalte saken i sin papirutgave.

- Vil dette bli et nytt marked for Norsafe?

- Ja, dette er et nytt marked for oss. Norsafe har ikke levert kurs for oppdrettsnæringen før nå, sier Røssland.

Han sier videre at Norsafe Academy tilpasser normalt kursene etter kundens behov i tillegg til å dekke eventuelle krav fra myndigheter, forsikringsselskap eller andre. Det første kurset for oppdrettsnæringen var opplæring innen sjøredning, brannvern og førstehjelp. Selskapet har løyve til å holde både grunnleggende sikkerhetskurs og videregående sikkerhetskurs av sjøfartsdirektoratet, og vil slik kunne tilpasse opplæringen etter behov.

Saken fortsetter under bildet. 

Tilbakemeldingen fra Marine Harvest som deltok på det første kurset var positive.

- Vi fikk svært gode tilbakemeldinger. Spesielt ble utstyret og instruktørene sin kompetanse framhevet. Vi fikk også konkrete forbedringsforslag som vi tar med oss videre til neste runde, legger Røssland til.

Livbåtfører kurs ved Norsafe academy. Foto: Michael Røssland/Norsafe.
Livbåtfører kurs ved Norsafe academy. Foto: Michael Røssland/Norsafe.

Opplæringen tilpasser hvert enkelt anlegg

Norsafe Academy sitt anlegg på Årsnes har knapt vært i drift ett år.

- Vi hadde åpning av senteret i fjor vår. Siden da har vi hatt stor aktivitet med kunder fra hele verden. Våre kunder kommer fra både plattform og skip, og nå også fra oppdrettsanlegg.

- Hvilke farer er viktig for oppdretterne å være obs på, og øve på under disse kursene? 

- De forskjellige oppdrettsanleggene har hver og en sitt eget risikobilde, og farene vil variere en del fra anlegg til anlegg. Derfor er det viktig at opplæringen tilpasses hver enkelt gruppe. Kursene som vi leverer i dag har likevel noen basis-element som førstehjelp, redning av personer fra sjø og brannvern/brannslukking.

Det var 14 deltakere fra Marine Harvest på det første kurset rettet mot oppdrettsnæringen.

- De øvde på praktisk førstehjelp og hjertestarter, øvde på å hente opp personer fra sjø. Øvde på brannslokking med håndslukkere samt evakuering og søk i røykfylte omgivelser. Vi øvde på bruk av forskjellige typer flyteplagg og vester i basseng, forklarer Røssland til kyst.no.

- Det var et veldig nyttig kurs for oss. Det at vi får prøva ut teorien i praksis gir oss et stort fortrinn om vi engang skulle komme opp i en situasjon der vi får bruk for det, sier Garry Svindland kursdeltaker fra Varaldsøy til Grenda. 

  • Norsafe Academy holder opplæring godkjent av Sjøfartsdirektoratet og Norsk Olje og gass.
  • Deres mest solgte kurs er livbåtførerkurs og fører av mann over bord båt.