De innledende forsøkene har vært positive. I neste fase vil det bli meget spennende å se om behandlingen kan ha effekt på lakselus som sitter på fisk.
De innledende forsøkene har vært positive. I neste fase vil det bli meget spennende å se om behandlingen kan ha effekt på lakselus som sitter på fisk.

Lys mot lus

I Fotolus-prosjektet testes nye stoffer for bekjempelse av lakselus på fisk.

Publisert Sist oppdatert

Stoffene som benyttes er molekyler som blir aktivert av lys. Når molekylene blir aktivert fører det til kjemiske reaksjoner som kan drepe organismer som inneholder disse molekylene. Samtidig forventes det få skadelig effekter på miljøet, siden molekylene blir inaktivert i løpet av behandlingen.

Bekjempelse av lakselus er en svært krevende øvelse, som krever en omfattende verktøykasse som både omfatter smittebegrensende tiltak så vel som metoder til å fjerne lus fra oppdrettsfisken. Bruken av medika- mentelle metoder har i perioder vært svært effektiv og er for de fleste stoffer skånsomme for fisken sin helse og velferd, men har to hovedutfordringer: Resistens og uheldige miljømessige påvirkninger. For en del stoffer er virkningen av stoffene De innledende forsøkene har vært positive. I neste fase vil det bli spennende å se om behandlingen kan ha effekt på lakselus som sitter på fisk. per i dag forsvunnet eller sterkt begrenset fordi lakselus har utviklet resistens. Lakselus sin korte generasjonstid, store populasjon og gode tilpasningsevne har medvirket til utvikling av en slik resistens. Grunnet biologien til laks og lakselus vil en slik nedarvet resistens spres i Nord- Atlanteren i løpet av få år.

Fotolus prosjektet

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk