Foto: Ocean Farming.

Havmerden ankres opp om få dager

Snart er «Ocean Farm 1» på plass. Fiskeriminister Per Sandberg sier til kyst.no at Salmars havmerd ankres opp iløpet av svært få dager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under årets matfestival i Bergen fortalte Per Sandberg overfor kyst.no at Ocean Farming/Salmars havmerd «Ocean Farm 1» skal ankres opp på Frohavet iløpet av de aller nærmeste dagene.

- Det blir interessant å se, det er jo verdens største havmerd nå. Det trenger ikke være det om noen år. Jeg gleder meg til å få dette på plass, for vi er helt avhengige av å ha den rivende utviklingen på teknologi, sier ministeren.

Per Sandberg sier til kyst.no at Havmerden ankres opp enten i helgen eller i neste uke. Foto: Therese Soltveit.

- For at vi skal vokse fremover er vi nødt til å ha slik teknologi. Nå har jeg over 60 selskap som har søkt på ulike konsepter og ulik teknologi, og det er helt nødvendig. Utrolig mange spennende både små, mellomstore og store bedrifter innenfor havbruk søker om å ta i bruk ny teknologi, legger han til.

- Vet du hvor havmerden er i dag?

- Havmerden ankres opp ute i Frohavet nå i helgen. Eller i hvert fall i løpet av neste uke, sier ministeren.

Sandberg sier at han skal opp for å se på den, så snart han får anledning.

- Fornøyd med byggingen

Kyst.no har flere prøvd å få informasjon av administrerende direktør Trond Williksen om status på havmerden, uten å lykkes.

Williksen har derimot tidligere i sommer sagt til kyst.no at han er veldig fornøyd med byggingen av havmerden som ble utført av det kinesiske verftet CSIC Qingdao Wuchuan Heavy Industry.

Frakten av merden fra Kina til Norge har vekket oppsikt. Ferden tar samlet over halvannen måned fordi den må gå rundt Afrika. Det er et heavylift fartøy tilhørende det kinesiske verftet som står for transporten av den gigantiske merden, som er 110 meter i diameter og 68 meter høy.

Konsernsjef Trond Williksen i Salmar. Foto: arkiv.

- Vi har fokusert på å få «Ocean Farm 1» transportert så fort som mulig til lokaliteten Frohavet, opplyste Williksen til kyst.no tidligere.

Fremover påpekte han at de vil være i operativt modus.

- Vi vil derfor fokusere på det til å begynne med, så tar vi "promoteringen" senere.

Transporten av "Ocean Farm 1" foregår med tungløftfartøyet «Hua Hai Long» (30 000 dwt, 182 m). «Hua Hai Long» har Guangzhou som hjemmehavn og opereres av COSCO sammen med andre halvt nedsenkbare HLVs.

Les også:

Salmar/Ocean Farming har flyttet lokaliteten der Havmerden skulle plasseres til Frohavet utenfor Frøya, nærmere bestemt lokaliteten Nystø som ligger rett øst for grensene til naturresservatet i Froan. Dette er nordøst for lokaliteten Håbranden, som de allerede hadde fått godkjent.

Morten Lyssand fra Global Maritime, har tidligere sagt at offshoremerden til Salmar er en fiskeoppdretters drøm, og selskapet har de tre siste årene samarbeidet med Salmar/Ocean Farming om utviklingen av Havmerd-konseptet, som til nå har en estimert verdi til rundt en milliard. Les mer om dette her.

Les også: