En av leppefiskene som skal i merdene for å spise lus. Illustrasjonsfoto: Therese Soltveit.

Regionale forskjeller gjør at HI ikke anbefaler å åpne fisket før 17 juli

Gyteundersøkelsene i Austevoll og Arendal viser at gytingen nå i all hovedsak er over (under 10 % gytende hunner). - HI kommer likevel ikke til å sende noe råd til fiskeridirektoratet om å endre den fastsatte åpningsdatoen 17 juli, sier forsker Kim Halvorsen til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fisket av leppefisk ble i år flyttet frem en mnd. grunnet gytingen, og dato er satt til 17 juli.

Kim Halvorsen forsker på leppefisk for Havforskningsinstituttet. Foto: Magnus Petersen

Havforskningsinstitutt har fått i oppdrag om å kartlegge gytingen til rensefisken, for å se om fisket kan åpnes opp før. Forsker Kim Halvorsen har kartlagt leppefisk-gytingen flere ulike steder i Norge. Han uttalte i forrige uke til kyst.no at de ikke anbefaler å åpne fisket før. Les hele saken her. 

Forskeren skulle også denne uken til sjøs for å sjekke hvordan gytingen gikk, men svaret er fremdeles nei til åpning av fisket.

- Selv om hovedgytingen er passert både på sør og Vestlandet, er det både lokale og regionale forskjeller i hvor langt gytingen strekkes ut, så det er viktig at fiskerne er bevisst på dette når fisket åpner og sorterer ut gytefisk, forklarer Halvorsen ved Havforskningsinstituttet til kyst.no. 

Kim Halvorsens har også i sin doktorgrad som kyst.no tidligere har skrevet om, oppfordret til å innføre både minstemål og maksmål på leppefisken.

Les også flere relaterte: