Slik skal Hitra kysthavn og Industripark se ut når ferdig i 2018. Illustrasjon: Hitra kommune.

Ny kysthavn vil ha "kolossal betydning for havbruksaktører"

Etableringen av Hitra kysthavn og industriområde er i full gang, og sentrale aktører fra havbruksnæringen har allerede sikret seg tomt. - Dette er det anlegget som fylkesmannen i Sør-Trøndelag har benevnt som det største enkeltvise næringsutviklings-prosjektet i Midt-Norge i moderne tid, sier kommunalsjef for plan, sier Dag Robert Bjørshol til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dag Robert Bjørshol er kommunalsjef for plan, landbruk og miljø i Hitra kommune. Han er tydelig på hva som er motivasjonen for den storstilte utbyggingen på Jøsnøya ved Hitra.

- Rundt 20 prosent av Norges produksjon av laks eller 250 000 tonn, til en verdi på cirka 14,3 milliarder produseres i området, som bare er bebodd av rundt 10 000 innbyggere. Grunnet veibelastning og ulykkesbilde på veinettet ønsker vi å flytte transporten fra veien til havet, sier Bjørshol til kyst.no.

Dag Robert Bjørshol. Foto: Hitra kommune.

Stor skala

Samlet er det nå investert mellom 300-350 millioner fra Hitra kommune i området på utbygging av havn, vannforsyning og infrastruktur. Vannverks-utbyggingen var spesielt utfordrende med en prislapp på cirka 100 millioner.

- Samlede investeringer på første byggetrinn både offentlig og i privat regi antas å være 2-2,5 milliarder kroner og er ventet å gi rundt 800 ansatte. Stimuleringsmidler er bevilget gjennom nasjonal transportplan, for sjøverts uttransportering av laks. Det jobbes, konstaterer han.

Det er med bakgrunn i den stor lakseproduksjonen i området, og gunstig plassering langs skipsleia som har gjort at akkurat dette området har blitt valgt.

(Teksten fortsetter under bildet)

Hitra kysthavn og industriområde, med etablerte bedrifter til høyre. Skjermdump: Vindfang.

Over 600 dekar

Området er delt i to, der den ene sonen kategoriseres som kysthavn og den andre som industriområde. Området er på over 600 dekar, og nå ser det også ut til å bli en utvidelse.

- Det reguleres også for tiden inn nye 200 dekar areal ved havna, etter innspill fra interesserte aktører. Per dags dato har vi klart og ledig areal i industriparken nær lakseslakteriene.

Både Lerøy Midt og Marine Harvest ønsker å åpne slakteri ved anlegget. Tidligere i år å besluttet Lerøy å legge ned både slakteriet på Dolmøya og administrasjon og videreforedling på Hestvika, for å sammenslå all aktivitet på Jøsnøya.

- Dette er det anlegget som fylkesmannen i Sør-Trøndelag har benevnt som det største enkeltvise næringsutviklings-prosjektet i Midt-Norge i moderne tid. Det vil ha kolossal betydning for havbruk, da det blir en konsentrasjon av aktører som en ikke finner andre plasser i Norge, både da foredlingsbedrifter, underleverandører og servicebedrifter.

Arbeidet i gang

Per i dag Marine Harvest, Lerøy Midnor og Brødrene Sunde, Bewi (isoporfabrikanter) kjøpt tomt i industriområdet. I tillegg er Aqua Group AS allerede etablert i området sammen med verkstedavdelingen til Lerøy Midnor Midt, og en del mindre virksomheter. Bachke & Co ferdigstilte også et fryseanlegg på 4 000 kvadrat i desember 2015 ved kaiområdet.

- Forventet oppstart av produksjon i de nye fabrikkene er satt til våren 2018, som tilsvarer en byggestart av på høstparten 2016/ vinteren 2017.

Ved kaiområdet er det også inngått en intensjonsavtale med GasNor om etablering av en LNG-terminal for leveranse av gass til skip og industripark.

- Høyspent, gassledning og bredband er lagt frem til industriparken. Nytt vannbehandlingsanlegg og ledningsnett er under etablering og vil bli sluttført i 2016, sier han.

Slik så det ut i mai 2016 fra dronen. Foto: Vindfang.

Det jobbes også parallelt med sjøverts-transport av laks fra regionen til Europa.

- Vi har opprettet kontakt med mottakshavn i Danmark, informerer Bjørshol.

  • Bak-arealet ved kaiområdet er opparbeidet av Hitra kommune mens Kristiansund og Nordmøre Havn har montert selve kai-fasilitetene.
  • Havna ble åpnet for bruk 16. oktober 2014 og forvaltes av Kristiansund og Nordmøre Havn.