Produksjonen stanser på Syvde allerede i slutten av denne uken.

Hofseth permitterer ved Syvde-fabrikken

Hofseth permitterer 51 ansatte ved fabrikken i Syvde. Permitteringsvarsel ble sendt i dag 24. november og trer i kraft om 14 dager. 

Publisert

Lave laksepriser gjennom 2025 og de tydelige signalene om økte priser i 2026 har skapt et forventningsgap i markedet som gjør at andelen inngåtte kontrakter på foredlede varer er lavere enn normalt.

– Det er veldig sannsynlig med høyere laksepriser fremover, og vi må ta ansvarlige beslutninger når markedet er i så rask endring. Derfor reduserer vi aktiviteten midlertidig, sier CEO i Hofseth, Roger Hofseth.

Det er ikke unormalt for Hofseth at produksjonen sesongjusteres ned med 30-40 % i perioder med høye laksepriser. De siste årene har imidlertid rammevilkårene for foredlingsindustrien endret seg og påvirket konkurranseevnen. Grunnrenteskatten har gjort kontraktsmarkedet mer krevende.

 – Vi ønsker å beholde mest mulig foredling i Norge, og rammevilkårene må derfor ta hensyn til konkurransen vi møter. Vi konkurrerer med utlandet, og de nye rammevilkårene har økt de faste kostnadene våre, samtidig som et urolig marked krever større tilpasningsevne. Situasjonen nå viser godt hvilken uforutsigbarhet vi må håndtere for å sikre bærekraftig verdiskaping i Norge, sier Hofseth.

Nye innleieregler har også gjort at andelen faste ansatte har økt. Tidligere kunne bemanningen justeres raskere gjennom å innleie, men nå står selskapet i situasjoner der permittering er eneste realistiske virkemiddel.

Over 100 personer jobber ved fabrikken på Syvde. 73 er fast ansatte, og resten er midlertidig innleide arbeidere. Omtrent halvparten av de fast ansatte er langpendlere, mens 33 personer bor lokalt på Søre Sunnmøre. 

Sjømatselskapet Hofseth har hele verdikjeden i produksjon av laks og ørret på Sunnmøre med slakteri og foredlingsanlegg i Ålesund, samt foredlingsanlegg på Valderøya og i Syvde.

– Det er en vanskelig beslutning, men nødvendig for å sikre ansvarlig drift i et marked som endrer seg veldig raskt, sier Roger Hofseth.