- Et godt tiltak mot ILA vil være å øke andelen vaksinert fisk som settes i sjøen, sier professor Øystein Evensen, professor i akvamedisin ved NMBU
- Et godt tiltak mot ILA vil være å øke andelen vaksinert fisk som settes i sjøen, sier professor Øystein Evensen, professor i akvamedisin ved NMBU

Professor i fiskehelse: Dette må til for å redusere ILA-utbruddene

Øystein Evensen, professor i akvamedisin ved NMBU er klar i sin tale. Han mener det å vaksinere mer fisk er veien å gå for å få bukt med ILA.

Publisert Sist oppdatert

Det er per 1. november 22 bekreftede tilfeller av ILA i Norge. Det er det samme antall som i fjor etter ti måneder, et år som endte på 23. Tallene er imidlertid nær en dobling sammenlignet med årene før. En ny bekjempelsessplan lar vente på seg, men departementet har fått inn 23 høringsinnspill de må ta stilling til.

I statistikken fra Veterinærinstituttet fremgår det at hele 10 av de 22 tilfellene er i fylket Troms og Finnmark (se tabell).

Professor i akvamedisin ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Øystein Evensen, synes det er litt overraskende at antall ILA-utbrudd synes å være så konsentrert i Nord-Norge, tatt i betraktning at det er relativt sett færre fisk i sjøen i denne landsdelen.

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk