Ketil Rykhus fra Sjømat Norge.

Spår god luseeffekt fra ikke medikamentelle-metoder i 2017

- 2016 kan bli et vel så utfordrende luseår som 2015 for mange. Men fra 2017 må man se en konsekvens av alternativene som er tilgjengelige samt en reduksjon i mengden brukte legemidler, sier Ketil Rykhus fra Sjømat Norge. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Han forteller at han opplever mye optimisme i dagens næring og påpeker at mye har skjedd i utviklingen av ikke medikamentelle metoder (IMM) mot lus, bare det siste året.

- Vi har blant annet gode metoder for mekanisk avlusning hvor dyrevelferden blir ivaretatt. Dette er viktig å huske på i fasen hvor god dyrevelferd er god butikk, poengterer han.

Rykhus påpeker også at man før har sett lite av effekten avl kan ha på lus.

- Her blir det spennende fremover. Vi har også en volumøkning i mekaniske hindre med dokumentert effekt. Mekaniske hindre vil passere 1000 stykker tidlig i 2016, informerer han.

Slik var utsiktene for ikke medikamentelle metoder i 2013. Illustrasjon: FHL.

Nok produksjonskapasitet

Lusekoordinatoren viser også til at det fins flere nye avlusings-metoder under utvikling, hvor produksjonen er startet opp.

- Men vi har enda ikke nok enheter eller volum på disse til å se effekten foreløpig. Noen av produsentene har produksjonskapasitet og i felten forstår vi at dette kan være utfordrende, legger han til.

En kombinasjon av flere avlusings-metoder og tilpassing av alternativene tror han er det viktigste for utviklingen fremover.

- Også når det gjelder oversikten vi i dag har på IMM mener jeg denne bør oppdateres. Vi er i en produksjon og implementeringsfase med nye verktøyer. Vi har de i verktøykassa og nå må de oppskaleres i forhold til dyrevelferd over hele linja, mener han.

Han påpeker at det ikke er mye som skal til før næringen får kontroll på lusen om alternativene tas i bruk.

- Ulike alternativer må velges og tilpasses de ulike lokale utfordringer. Jeg tror også vi flere steder får problemer med å endre mentaliteten ved å se på legemidler som et førstevalg, sier han.

Rykhus tror likevel næringen på lang sikt går en god lusefremtid i møte. Men han har en forutsetning for dette.

- Produksjonskapasiteten må være tilstrekkelig. Da står det ikke på midlene for å unngå medikamentell behandling. Oppskaleringen på produksjonskapasitet er viktig for at det skal produseres nok enheter av de ulike ikke-medikamentelle alternativene til at etterspørselen dekkes, konkluderer han.