Foto: NHO

Et museklikk gir mat til 20 millioner

Fremtidens sushi styres ikke fra kaikanten, det skjer i lenestolen, melder NHO.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Mennesker er vår viktigste ressurs. Vi må gjøre arbeidsplassen attraktiv. Vi får ikke flere til å sløye fisk. Det er mer spennende å styre maskinen som sløyer fisken, sier Inge Berg.

Inge Berg kontrollerer til en hver tid 20 millioner fisk i sjøen. Hverdagen er totalt forandret fra oppstarten for 30 år siden. Nå handler det om datamaskiner.

- I dag kan 7-8 personer styre all fisken vi har. Hadde vi hatt like mye fisk da vi startet, måtte vi vært godt over femti personer, sier Berg til NHO.no.

Trenden i havbruk er å styre flest mulige mærder der fisken svømmer rundt fra et stort kontrollrom.

- I dag fôres ved hjelp av sensorteknologi. Der vi før brukte hånd og auskar gjør teknologien det hele enklere, sier han.

Lansert havfarm 

Næringslivsgründeren på Stokmarknes er administrerende direktør for en av Norges største havbruksbedrifter. Med en omsetning på 2,2 milliarder produserer Nordlaks rundt 350 millioner måltid laks årlig fra 12 kommuner i Nordland og Troms. Denne høsten lanserte Berg prosjektet «Havfarmen» og ønsker å gjøre havbruksproduksjon ennå mer spennende.

- Det er en kombinasjon av skipsfart, offshore og havbruk. Det som er spesielt med den er at farmen kan ligge hvor som helst langs norskekysten og ta i bruk nye areal. Vi flytter havbruk lengre til havs.

Berg og Nordlaks har nylig søkt regjeringen om såkalte utviklingskonsesjoner, som kan gjøre det mulig å realisere planene.

- Du kan styre det hele fra et kontrollrom. Fisken overvåkes ved hjelp av kamera og datamaskiner. Vi setter dyrenes velferd først. Det er avgjørende for økonomien i det hele, forklarer han.