Det landbaserte anlegget Salmon Evolution tar form.
Det landbaserte anlegget Salmon Evolution tar form.

Kortreist leveranse til Salmon Evolution

Ålesundbaserte Artec Aqua valgte lokal leverandør til senterløsning på det landbaserte oppdrettsanlegget som de nå bygger for Salmon Evolution på Indre Harøy.

Publisert

I løpet av høsten skal alle de 12 store senterpottene og -søylene fra Entec-selskapet Brimer Servitech være på plass i de 13 meter høye karene som hver har en radius på 28 meter.

- Vi er stolte over at Artec Aqua valgte oss til dette oppdraget, og for at vi får være med i byggingen av det som er blitt betegnet som et fyrtårn for bærekraftig oppdrett, sier konsernsjef Håvard Haanes i Entec.

Voldsomme dimensjoner

Dimensjonene på anlegget på Indre Harøy er enorme. Fase en av anlegget inneholder 12 kar, og hver av dem vil
inneholde fem millioner liter vann. Når anlegget står ferdig, skal man drive oppdrett i 48 kar, med en produksjon på 36 000 tonn årlig.

Senterpottene fra Entec-selskapet er for fisketransport og avløp, mens sentersøylen er en del av prosessanleggetsamt en bærende konstruksjon for gangbane og taket over karene.

Fra venstre: Håvard Breen Prosjektinnkjøpar Artec Aqua, Inge Finnes Saunes Prosjektinnkjøpar Artec Aqua, Christoffer Jøsokbakke Salgsjef Oppdrett Brimer ServiTech og Tore-Jakob Reite Dagleg Leiar Brimer ServiTech.
Fra venstre: Håvard Breen Prosjektinnkjøpar Artec Aqua, Inge Finnes Saunes Prosjektinnkjøpar Artec Aqua, Christoffer Jøsokbakke Salgsjef Oppdrett Brimer ServiTech og Tore-Jakob Reite Dagleg Leiar Brimer ServiTech.

- I et prosjekt som Salmon Evolution er det mye som må utvikles eller skaleres opp for å få et slikt prosjekt på plass, sier Bjørnar Flem hos Artec Aqua.

Det var kombinasjonen av konkurransedyktige priser, høy kompetanse og tidligere samarbeid som gjorde at de valgte Entec-selskapet som partner for å utvikle en sentersøyle løsning i kompositt.

Gode erfaringer

- Vi har svært gode erfaringer fra tidligere, spesielt knyttet til Entecs kompetanse med komposittmaterialene som brukes i karene. I tillegg opplever vi det som et ekstra fortrinn å samarbeide med selskaper som hører til i den marine klynga på Sunnmøre, og som vi vet har både den rette kompetansen og den rette samarbeidsånden, sier Flem.

- Vi er godt i gang med leveransene og brorparten av sentersøylene og avløpspottene er på plass på anlegget på Indre Harøy, sier daglig leder Tore Jakob Reite i Brimer Servitech.

Brimer Servitech er en del av Entec-konsernet med base i Ulsteinvik på Sunnmøre. Selskapet Evotec, leverandør av håndteringsutstyr til den maritime industrien over hele verden, inngår også i konsernet.

- Vann, enten det er ferskt eller salt, er fellesnevneren for all virksomhet i Entec Group. Å bli valgt ut til å bygge Norges mest moderne og bærekraftige oppdrettsanlegg på land, er en anerkjennelse av kompetansen vårt konsern besitter, sier Haanes.