Mowi og Ivan Vindheim anker ikke saken videre.

Anker ikke avgjørelse: – Dette endrer ingenting

I slutten av april avviste Hordaland tingrett søksmålet til Mowi. Nå sier oppdrettsselskapet at de ikke kommer til å anke avgjørelsen.

Publisert Sist oppdatert

– Staten har vunnet frem med at Stortinget sitt lovvedtak om grunnrenteskatt på oppdrett ikke kan prøves på generelt grunnlag, noe Mowi nå aksepterer. Det er en viktig prinsipiell avklaring, sier Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted til NRK tirsdag.

Til Kyst.no forteller Ola Helge Hjetland i Mowi at saken i tingretten var av ren prosessuell karakter om når de kan få prøvd saken om lovligheten av bunnfradraget i den nye grunnrentemodellen. 

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi har valgt å ikke anke tingrettens beslutning da det i praksis ikke vil foreligge noe beslutning fra lagmannsretten før et likningsvedtak foreligger, og vi uansett kan gå videre med søksmålet. Så dette endrer ingenting, påpeker han.

Staten mener at Mowi må vente til de har et konkret skattevedtak å klage på, og at det ikke er grunnlag for å gå til søksmål mot et vedtak fra Stortinget. Det sa tingretten seg i april enig i.

Vedum tilfreds

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier til Nettavisen at Mowis beslutning om å ikke anke tingrettens avgjørelse, er noe de har ventet at ville bli utfallet. Han mener det er bra for Mowi og hele næringen, at «saken blir lagt død».

– Sånn som vi opplever søksmålet var det en del av kampen mot grunnrenteskatten i utgangspunktet. Vi har ment hele veien at her har vi vært på helt juridisk trygg grunn, sier han.

Vedum sier videre i saken at han har stor respekt for de flinke folkene i norsk oppdrettsnæring, men han legger til at han merket at det var de største aktørene som var mest ute etter ham da lakseskatten ble presentert.

– Spesielt sånne som Mowi og Salmar var de som var hissigst på meg. Gustav Witzøe i Salmar var litt sånn personlig sint på meg, tror jeg, sier finansministeren til avisen.