Piggvar er slakteklar etter ca 2-2,5 år . Foto: Stolt Sea Farm Turbot Norway AS.

Piggvaroppdrett i Norge - et pionerprosjekt

Stolt Sea Farm Turbot Norway AS produserer ca. 250 tonn piggvar årlig, men produksjon av flatfisk er ikke bare enkelt og utviklingen har foregått gjennom prøving og feiling. I tillegg til optimale produksjonsforhold er samarbeid innad i næringen en viktig faktor for å lykkes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Stolt Sea Farm Turbot Norway AS med sine lokaler i Kvinesdal er Norges eneste oppdretter av piggvar. Her drives det kun med matfiskoppdrett og det tar ca. 2-2,5 år før fisken er slakteklar. Yngelproduksjon i Norge ble avviklet for noen år tilbake, og dermed fås all yngel fra Stolt Sea Farm gruppens klekkerier i Spania.  

Piggvaroppdrett foregår i landbaserte anlegg, og tidligere daglig leder ved Stolt Sea Farm Turbot Norway AS, Joachim Stoss, mener at bakgrunnen for at det finnes så få oppdrettere er at det ligger en del begrensninger i denne type oppdrett.

- Først tar det lang tid å bygge opp kunnskap og teknologi, spesielt innenfor klekkeridrift. Videre har det vært lite yngel til salgs og begrenset mulighet for etablering av matfiskoppdrett, legger han til.

Joachim Stoss har vært daglig leder hos Stolt Sea Farm Turbot Norway i mange år, og forteller at veien ble til ved prøving og feiling. Foto: Gustav-Erik Blaalid.

Et pionerprosjekt

Stoss besitter mye verdifull kunnskap og har flere års erfaring innen oppdrett av laksefisk og flatfisk bak seg. Det har imidlertid vært et pionerprosjekt sier han som har preget de ansatte.

- Bedriften har mange år med utviklingsarbeid bak seg før produksjonen ble regningssvarende.

Selskapet har vært flink i årenes forløp å videreutvikle teknologi og økonomisk har bedriften stått lenge på egne ben.

- Etter mange år med prøving og feiling har selskapet i dag oppnådd en stabil og forutsigbar produksjon.

En del andre bedrifter har i årenes forløp avviklet produksjonen fordi de ikke fikk etablert en stabil produksjonsform eller regningssvarende priser, ifølge Stoss.  

Les mer om Stolt Sea Farm Turbot Norway AS og piggvarproduksjon i Norsk Fiskeoppdrett nummer 11, som kommer i midten av november.