John Bjarne Falch. Foto: Mattilsynet
John Bjarne Falch. Foto: Mattilsynet

Smitte var som ventet

Det er mistanke om PD på en lokalitet i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag. – Som forventet, forteller John Bjarne Falch avdelingssjef i region Midt Mattilsynet.

Publisert

Resultatet fra rutineprøver tatt ut av anleggets fiskehelsetjeneste før helgen,  viste at det sannsynligvis er smitte av PD på Marine Harvest lokaliteten Austvika, i Flatanger kommune.

- Vi tok verifiserende prøver før helgen, som nå allerede er til analyse ved Veterinærinstituttet, forteller John Bjarne Falch.

Austvika er nabolokalitet til Eldviktaren som fikk påvist PD i januar. At det nå var smitte på Austvika var derfor foventet.

- Det er kort avstand mellom disse lokalitetene, så oppdrettere har vært forberedt på smitte kunne komme. Egentlig er det rart at det har tatt så lang tid, da det er kort avstand mellom lokalitetene. Smitte kom som forventet, konkluderer Falch.

PD-laks. Foto: Trygve Poppe/Veterinærinstituttet.
PD-laks. Foto: Trygve Poppe/Veterinærinstituttet.

Ikke ventet flere påvisninger

Han forteller at ettersom lokalitetene befinner seg i et isolert fjordsystem, er det ikke ventet flere påvisninger i området

- Eieren av fisken har vært klar på at får de tillatelse til å flytte fisken, gjør de det. Det er primært ikke ønskelig å slakte ut en fisk med en snittvekt på 1,7 kilo, forklarer Falch.

Smittet fisk fra Eldviktaren ble flyttet til Osen kommune i Sør-Trøndelag, og når oppdretter eventuelt får flyttet fisken er det enda for tidlig å si noe om.

- Det kommer an på kapasitet og logistikk hos oppdretter, og vi har ikke begynt å planlegge dette. Vi håper på svar fra Veterinærinstituttet i løpet av denne uken, og så skal det også tas en histologi for verifisering i etterkant, informerer han.

Det har tidligere vært påvist PD på enkeltlokaliteter i Nord-Trøndelag, Nordland og Troms. Videre spredning fra disse har ikke skjedd etter rask sanering av smittet fisk.