Godt inne i Tosenfjorden, omgitt av fjell med rik tilførsel av ferskvann og lite lus, satte SinkabergHansen i fjor ut 2,7 millioner smolt. Store deler av denne generasjonen er nå med svært begrenset lusebehandling slaktemoden. Foto: Tom Lysø.

Kombinasjonsmetode-patent kjent ugyldig av lagmannsretten

I en fersk dom fra Borgarting lagmannsrett bekreftes tingrettsdommen fra i fjor, og patentet på kombinasjonsmetoden mot lakselus erklæres på nytt ugyldig. - SinkabergHansen AS er fornøyd. Ikke bare på egne vegne, men også for havbruksnæringa generelt, skriver selskapet i en pressemelding. Les dommen her.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Firmaet Ecolice med Baard Johannessen som leder, anklagde SinkabergHansen og Bindalslaks for å uautorisert ha brukt den patenterte kombinasjonsmetoden i en rekke avlusninger fra 2010 og fremover. Sinkaberg-Hansen ble avkrevd en erstatning på ca 50 millioner kroner. Sistnevnte gikk imidlertid til motsøksmål og mente patentet måtte kjennes ugyldig.

Dette gav tringretten SinkabergHansen medhold i i fjor. Saken ble anket, og nå har Borgarting lagmannsrett kommet til samme konklusjon.

I dommen slår lagsmannretten enstemmig fast at Johannesens kombinasjonsmetode ikke skiller seg vesentlig fra metoder kjent fra før, og patentet er derfor kjent ugyldig.

Ecolice må også betale saksomkostninger til SinkabergHansen og Bindalslaks på 2,9 millioner kroner.

– Dommen er svært konkret og begrunnet i bevisvurdering. Vitneforklaringer fra fagpersoner er tillagt vekt, og disse underbygger klart at det er nærliggende for fagmannen, i dette tilfellet veterinærer, å kombinere ulike medikament gjennom den aktuelle praksisen. Med denne andre entydige avgjørelsen rundt retten til patent er det derfor lite sannsynlig at Høyesterett vil ta inn saken, sier advokat for SinkabergHansen, Ida Espolin Johnson i en pressemelding.

Espolin Johnsen mener også at selskapet i to instanser har gått i bresjen for næringa.

– Saken har prinsipiell betydning. Hva skal til for å inneha kommersiell enerett? I dette tilfellet for å benytte medikamenter som andre produsenter har utviklet. Med en annen avgjørelse ville denne saken fått betydelige konsekvenser for hele bransjen.

– Behandlingen i både tingrett og lagmannsrett har vært svært grundig og uttømmende. Slik jeg oppfatter lagmannsretten, er det ingen grunn til å føre denne saken helt inn for Høyesterett. Vi gleder oss også over den siste avgjørelsen, og ser fram til endelig ro rundt disse spørsmålene, sier daglig leder Finn W. Sinkaberg, i SinkabergHansen.

Vurderer anke til Høyesterett

Baard Johannessen sier i en kommentar til Dagens Næringsliv at han er svært forundret og skjønner ingenting.

Nå vurderer han anke til Høyesterett.

– Det er for tidlig å si hva jeg gjør videre, men det er klart at en anke er noe vi må vurdere, sier han til DN.