Brødrene Thor-Ove og Harald Hauge har kjøpt en stor industritomt ved Opsangerneset på Sunde i Kvinnherad kommune, som de ser for seg at er perfekt for landbasert oppdrett. Foto: Harald Hauge.

Ser stort potensiale for landbasert oppdrett

Brødrene Harald og Thor-Ove Hauge driver flere entreprenørfirmaer i Kvinnherad kommune og jobber for tiden med å planere en stor industritomt på Sunde nær ferjekaien. De ser store muligheter for bygging av settefisk-anlegg på tomten, og har vært i kontakt med flere oppdrettere som har vist interesse for dette.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Harald Hauge fra Opsangerneset Eigedom AS sier til kyst at de ser store muligheter for at det kan bygges settefiskanlegg på området, som totalt er på 24 mål og er regulert på 40 mål.

Tilgangen på ferskvann og sjøkai gjør at brødrene tror tomten er optimalt for landbasert oppdrett. Det hører også til en dypvannskai ved sjøen. Hauge påpeker også at slakteriet til Alsaker Fjordbruk Vikingfjord, ligg 500 meter unna i luftlinje.

- Vi ser et stort potensiale for landbasert oppdrett her, men det kan også være muligheter for et slakteri eller annen virksomhet. Derfor har vi luftet ideen for flere av oppdretterne i nærområdet og som vi ellers kjenner til, sier Hauge. 

Harald Hauge (avbildet) og bror hans Thor-Ove Hauge ser stort potensiale for landbasert oppdrett på Sunde. Foto: Facebook.

Det var lokalavisen Kvinnheringen som først omtalte saken.

Positive til ide om lukket anlegg

Oppdretterne har vært positive til ideen, men ingenting er fastlagt enda.

- Jeg ville blitt oppgitt dersom ingen oppdrettere vil ønske å bygge anlegg her. Det er store muligheter, mener han. 

Hauge sier også at det ikke er detaljplanlagt noe, men de har begynt å sprenge og planere tomten.

- Det er også flere arkeologer på tomten, som er ferdig med sine undersøkelser om tre uker. Da kan vi starte arbeidet for fullt på dette området på rundt 130 kvadrat også, sier Harald Hauge.

De arkeologiske undersøkelsene utføres på grunn av en rundt 6000 år gammel steinalderplass funnet i 2005. Disse undersøkelsene må selskapet betale for selv, og vil koste cirka 850 000 kroner.