Slaktet laks illustrasjonsfoto. Foto: Therese Soltveit

Høye laksepriser kan være negativt

Eksportprisen for hel fersk laks har aldri vært høyere enn ved utgangen av 2015, viser tall fra SSB og Akvafakta. Analytiker i Norges Sjømatråd frykter prisen kan skremme kundene vekk på sikt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Vi har hatt et høyt prisnivå i 2015, med stigende priser utover høsten og rekordpriser rett før jul, sier lakseanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd til NRK.

Ved fjorårets siste fulle uke var eksportprisen for fersk laks 53,26 kroner per kilo, viser tall fra SSB.

Les også: Lakseprisene ligger godt over femti kroner

– Vi ser at den biomassen vi har stående i sjøen går ned. Det ble slaktet mye fisk før jul, og når det da ikke kommer noen nye konstellasjoner til med det første, vil det være mindre slaktefisk tilgjengelig etter jul. At man ikke klarer å dekke etterspørselen, trekker prisene oppover, sier han til nettsiden.

Pris kan bli for høy

Han tror det nye året vil være positivt for lønnsomheten i Norge, men på sikt er det en fare for at prisen blir for høy tror analytikeren.

– Blir prisen for høy, vil konsumentene kunne velge bort laksen. Og det er ikke gitt at kundene kommer tilbake igjen når de først har gått til andre markeder. Globalt sett er laksen nemlig en veldig liten kategori, selv om den står for to-tredeler av den norske sjømateksporten, forklarer Aandahl. 

Nye tall for sjømatåret 2015 slippes tirsdag.