En av fjorårets etappevinnere. Foto: Andreas Ingebrigtsen/Norges Sjømatråd.

Flere toppryttere klare for "lakserace"

Denne uken tråkker Arctic Race of Norway i gang, og den norske oppdrettsnæringen er svært delaktig i promoteringen av norsk laks under det fire dager lange løpet i Nord-Norge. Storlagene er på plass, og stiller med sine beste menn når den fjerde utgaven av sykkelrittet trilles i gang, førstkommende torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Løpet starter førstkommende torsdag (11 august) og går over fire dager. 22 ryttere vil kjempe om den rødorange laksetrøyen over totalt fire etapper som vil dekke en distanse på 727,5 kilometer nord i Norge.

Fjoråretsvinner Jean-Marc Bideau vant hele 500 kilo norsk laks levert av Salaks for sin seier i 2015. I år er også premien 500 kg norsk laks til vinneren, som skal bli levert av Kvarøy Fiskeoppdrett og Polar Quality til førstemann opp Korgfjellet. Samtidig vil etappeseirene også gi laksepremier til vinnerne.

Bjørn-Erik Stabell bransjeansvarlig for norsk laks og ørret i Norges Sjømatråd, sier til kyst.no at de gleder seg veldig til arrangementet tråkker i gang, om få dager.

Kart over hvor de fire etappene i Nord-Norge skal gå. Illustrasjon: Arctic Race.

- Det norske sykkeløpet Arctic Race er et spleiselag. Der flere lokale laksebedrifter har gått sammen om å sponse Arctic Race of Norway. Norges Sjømatråd sammen med Sjømat Norge koordinerer denne innsatsen under kampanjen «Laks er Viktig for Norge», forklarer Stabell, engasjert. 

På startstreken stiller blant andre de verdenskjente rytterne Philippe Gilbert (BMC), fjorårsvinner Rein Taaramäe (Katusha), samt hjemmefavorittene Alexander Kristoff (Katusha), Sondre Holst Enger (IAM), Lars-Petter Nordhaug (Sky) og August Jensen (Coop-ØsterHus).

Stabell sier han vil sammen med resten av teamet hos Sjømatrådet og Sjømat Norge jobbe underveis i løpet for at de ulike arrangementene får størst mulig oppmerksomhet og sikre at både «LaksErViktigForNorge», og de enkelte bedriftene får det de skal i løpet av sykkelløpet.

- Jeg vil følge løpet fra torsdag til søndag. Vi har i år et samarbeid med kokkene i Flying Culinary Circus som vil være med på å skape mange gode øyeblikk i og rundt arrangementet, legger han til.

Les også: Havbruk fostrer verdensstjerner

Vil lage blest om næringen

De enkelte oppdrettsselskapene har en rekke arrangementer under Arctic Race of Norway både i forbindelse med løpet og rundt selve arrangementet.

Andreas Ingebrigtsen i Norges Sjømatråd sier til kyst.no at det vil være mange næringsaktører som kommer til å finne på mange morsomme og spenstige påfunn langs løypen. Selv har Sjømatrådet og #Lakserviktig-kampanjen tenkt å ha stands og vil dele ut ulike effekter gjennom hele arrangementet. De har også fått på plass flere lakseoransje biler som vil dele ut suvenirer langs løypen.

- Laksebilen vil i løpet av rittet dele ut 800 laksetreningstrøyer, 300 sykkel laksetrøyer, 800 drikkeflasker i laksefarger, 800 sykkelskjermer med signatur fra Edvald Boason Hagen, Alexander Kristoff og Gunn Rita Dahle Flesjå, 500 kule sykkelcaper med autografer, opplyser Stabell.

Vil vise frem kysten

Hvorfor nettopp #LaksErViktig-kampanjen og laksenæringen har valgt ut sykkelsporten som noe de vil fronte/sponse, påpeker Bjørn-Erik Stabell er fordi det er en sport som kan vise frem Norges kyst best mulig.

Bjørn-Erik Stabell, bransjeansvarlig for laks og ørret, gleder seg til å se laksenæringens bli vist frem under Arctic Race of Norway. Foto: Therese Soltveit.

- Sykkelsporten er kanskje den idretten som viser frem landet vårt best. Den foregår ikke på et stadion eller i et lite geografisk begrenset område, men i spektakulær norsk natur. Sykkelsporten er en unik måte å vise frem den naturen som vi i sjømatnæringen lever av og for hver eneste dag, og syklingen foregår der hvor det bor og jobber tusenvis av mennesker både i og i tilknytning til næringen, forklarer han til kyst.no.  

- Når Sykkelforbundet satser som de gjør, er det en fantastisk eksportvare for Norge – akkurat som norsk sjømat. Vi vil være med å vise frem det landet som gir oss disse enestående råvarene, det Norge som vi er så stolte av. Da føles det helt riktig at vi som vekstnæring blir med på denne reisen, legger han til.

Selv mener han sykkel er en idrett som har opplevd vekst i Norge.

-   I dag har vi noen av verdens beste sykkelryttere. Enere som har vist seg å kunne hamle opp med hvem det skal være. På samme måte har vi i havbruksnæringen fostret opp enere i små fjordarmer eller på den ytterste øy. Og på samme måte jobber vi for fellesskapet, at det blir lagt igjen verdier lokalt, regionalt og nasjonalt. Vi kaller det ringvirkninger. Både sykkelrytterne og selskapene havbruksnæringen jobber hver dag for å gjøre hverandre gode, for å løse utfordringer. Kanskje er det nettopp dette som gjør at både idrettsstjernene og sjømaten vår er internasjonalt etterspurt, utdyper han.

Folkefest

- Hva gleder du deg mest til?

Litt sprell fra #LaksErViktig gjengen under fjorårets Arctic Race. Foto: Andreas Ingebrigtsen/Norges Sjømatråd.

- Jeg gleder meg til å se den vakre naturen som løpet kjøres i. Produksjonen til Arctic Race of Norway er omfattende og bildene fra løpet kommer til å bli spektakulære. Jeg gleder meg til folkefesten som er blitt et varemerke til Arctic Race of Norway, noe som er godt inspirert av det vi ser på TV fra Tour de France. Jeg gleder meg til å ta del i aktivitetene til laksebedriftene og til å få bidra til å vise hvor viktig laks er både for Arctic Race of Norway, Nordland og Norge, sier Stabell engasjert.

Det er iallefall ingen tvil om at dette arrangementet vil bli spennende, og norsk laks vil være i fokus. Kyst.no vil rapportere daglig om lakseracet.

Når det gjelder hvem som vil ende opp med den gjeve laksetrøyen tilslutt er Stabell usikker.

- Den som er best på å klatre vil vinne den nye laksetrøyen, som ser super ut. Hvem det blir er vanskelig å spå, men jeg er sikker på at vedkommende vil være en som elsker laks, sier han med et smil.

Stabell ramser opp litt av det skjer langs løypen: 

  • Stort arrangement av Buffetat i Bodø i samarbeid med bl.a. Salten Aqua. Det vil være mellom 1000-2000 personer til stede. De vil få servert ulike lakseretter tilberedt av Flying Culinary Circus.
  • Salten Aqua har stand i Fauske ved starten av førsteetappe der de gir ut smaksprøver og informasjonsbrosjyrer om havbruk(1.etappe).
  • Nova Sea har «pyntet» flere av merdene sine med bannere og planlegger blant annet å følge deler av rittet fra en båt i Vefsnfjorden (2.etappe).
  • Nova Sea har fått Alex Sushi opp fra Oslo for å dele ut smaksprøver av deilig sushi ved standen sin i Sandnessjøen(2.etappe).
  • Nova Sea planlegger også et barnesykkelritt i Utskarpen der Alex Sushi også vil være tilstede. Etter rittet drar de alle opp til Korgfjellet for å få med seg avslutningen av etappen (3.etappe).
  • Lovundlaks leverer 2000 laksemåltider til minifestival på Korgenfjellet. Dette er et arrangement under andre og tredje etappe av Arctic Race of Norway
  • Det vil være flere fra næringa rundt omkring på de mange toppene rundt løypa med flagg og bannere og det vil blant annet være sykling på merdkanten.
  • Flying Culinary Circus vil være i Caravanen(nytt av året) samt i flere av mål-byene. Her vil de lage liv og dele ut smaksprøver av laks. Her vil det være en egen profilert laksebil som kjører i forkant av rytterne.

Toppryttere kjemper om laksetrøyen

Hele 22 lag stiller til start i årets utgave av Arctic Race, som kan skilte med flere internasjonale topplag enn noen gang på norsk jord. Blant de internasjonale topprytterne som kommer til Nordland finner vi fjorårsvinner Rein Taaramäe og årets belgiske mester og tidligere verdensmester Philippe Gilbert (BMC), opplyser arrangøren.

Blant hjemmefavorittene vil årets løype passe bra for vinneren av Tour de Yorkshire i 2015, Lars-Petter Nordhaug. Sky-rytteren har gode minner fra Arctic Race med etappeseier på Nordkapp og tredjeplass sammenlagt i 2014, et resultat som fort kan forbedres i år. Bodøs eget hjemmehåp, August Jensen (Coop-ØsterHus), vant laksetrøya som beste klatrer både i 2014 og 2015 vil ha motivasjonen i orden foran hjemmepublikummet under to av årets fire etapper, melder arrangøren.

Oversikt over lag og toppryttere som stiller:

11 UCI WorldTeams:

Astana Pro Team (KAZ): Guardini (Ita), Boom (Ned)

BMC Racing Team (USA): Gilbert (Bel), Moinard (Fra)

Team Dimension Data (AFS): Farrar (USA), Brammeier (IRL)

FDJ (FRA): Démare (FRA), Offredo (FRA)

IAM Cycling (SWI) : Enger (NOR), Clement (NED)

Team Giant-Alpecin (GER) : Degenkolb (GER)

Team Katusha (RUS) : Taaramäe (EST), Kristoff (NOR)

Team Lotto NL-Jumbo (NED) : Hofland (NED), Vanmarcke (BEL)

Team Sky (GBR): Nordhaug (NOR), Swift (GBR)

Tinkoff (RUS) : Gatto (ITA), Trofimov (RUS)

Trek - Segafredo (USA): Nizzolo (ITA), Bonifazio (ITA)

7 UCI Professional Continental Teams:

Direct Energie (FRA) : Sy.Chavanel (FRA)

One Pro Cycling (GBR): Goss (AUS)

Fortuneo Vital Concept (FRA): Hivert (FRA)

Stölting Service Group (GER) : Wegmann (GER)

Team Bora-Argon 18 (GER) : Sam Bennett (IRL)

Topsport Vlaanderen-Baloise (BEL) : Van Hecke (BEL)

Wanty - Groupe Gobert (BEL) : Marcato (ITA), Gasparotto (ITA)

4 Norwegian UCI Continental Teams:

Team Coop-ØsterHus : Jensen (NOR)

Team Joker – Byggtorget : Halvorsen (NOR)

Team Ringeriks – Kraft : Abrahamsen (NOR)

Team Sparebanken Sør : Dahl (NOR)