Per Sandberg (Frp) holder pressekonferanse på bryggen sammen med statsminister Erna Solberg, før Havbrukskonferansen 2016. Foto: Therese Soltveit

Nytt regelverk for vederlagsfrie løyver på plass

- Vi har nå gjort nødvendige endringer i reglene slik at tillatelser til landbasert oppdrett kan tildeles løpende og uten at det tas vederlag, sier fiskeriminister Per Sandberg. Storsmolt og postsmolt på opp til ett kilo kan man nå produsere innenfor de ordinære tillatelsene for landbasert oppdrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nærings-og Fiskeridepartementet melder at næringens konkurransekraft nå styrkes gjennom at rammebetingelsene for landbasert oppdrett blir mer likt med tradisjonelt merdbasert oppdrett, og rammebetingelsene i andre land.

- Stadig flere land viser interesse for utvikling av landbasert oppdrett av laks. Det må legges til rette for at mest mulig innovasjon skjer i Norge. Norsk næring må få best mulig vilkår for å være konkurransedyktige. Landbasert teknologi kan på lik måte som annen oppdrettsteknologi bli en viktig eksport fra Norge fremover, sier Sandberg.

- Det fremdeles en lang vei å gå før landbasert oppdrett vil komme opp i et stort produksjonsvolum. Verken landbaserte oppdrettsanlegg eller lukkede anlegg i sjø vil være løsningen på alt, men det kan være løsningen på noe, legger han til.

Oppdrett av storsmolt og postsmolt på opp til ett kilo, kan man nå kunne produsere innenfor de ordinære tillatelsene til landbasert oppdrett.

I forskriftsendringene kommer det frem at departementet bestemmer når tillatelser til akvakultur av matfisk på lokaliteter i sjøvann skal tildeles og den geografiske fordelingen av disse. De kan også fastsette nærmere vilkår og kriterier for tildeling av tillatelser. Tillatelser gitt til landbasert akvakulturvirksomhet kan heller ikke overføres eller benyttes i sjø, og forskriften trer i kraft straks.

Se også Forskrift om endringer i laksetildelingsforskriften, akvakulturdriftsforskriften og forskrift om tillatelse til akvakultur av andre arter enn laks, ørret og regnbueørret, for utvidet fullstendig informasjon.