Erko sitt settefiskanlegg for postsmolt-produksjon på Stord. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Vederlagsfrie løyver kan komme neste uke

Kyst.no har tidligere skrevet at de vederlagsfrie løyvene for produksjon av laks på land lot vente på seg. I etterkant kom departementet tilbake og sa at det skulle være på plass i god tid før sommeren. Under NRK debatten torsdag kveld røpte fiskeriministeren at regelverket kan være på plass neste uke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nærings- og fiskeridepartementet sendte i slutten av fjoråret ut et høringsforslag som åpner for løpende og vederlagsfri tildeling av tillatelser til landbasert oppdrett.

Høringsfristen på departementets forslag gikk ut 22 januar, og departementet opplyste i slutten av mars at regelverket skulle være på plass i god tid før sommeren.

- Vi har ikke noe nytt å melde. Det jobbes fortsatt med regelverket, sier Ingrid Dåsnes, Kommunikasjonssjef for fiskeriministeren torsdag morgen.

Ønsker lønnsomhet på land

Under laksedebatten som omhandlet forholdet mellom oppdrettslaks og torsk på NRK samme kveld, røpte fiskeriminister Per Sandberg likevel at regelverket er like rundt hjørnet.

- Sannsynligvis neste uke, uttalte han.

Ministeren var også tydelig på at man trenger mer fisk på land innen sjømatindustrien, at man må utnytte mer råstoff og at dette må bli lønnsomt ettersom fiskeri-bestandene kan variere.

- Innen fiskeri har vi hatt en lønnsøkning på tredve prosent de siste ti-femten år, på land har vi hatt ti, illustrerte han.