Pufab sin nye lusesuger. Foto: Pufab

Lusesug for oppdrettslys

Lakselusesug skal minske lusepresset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er en kjent sak at lakselus trekker mot lys. Lysbaserte planktonfeller har vært i bruk i mange år, og mange har studert lakselusens lysrespons. Havforskningsinstituttet på Austevoll har jobbet mye med saken og de hadde et forslag til en lysbasert lusefelle allerede i 2011, skriver Pufab i en pressemelding.

Det de færreste har tenkt på er at vanlige undervannslys for vekst og for å forhindre kjønnsmodning kan ha akkurat den samme effekten på lakselus som hvilken som helst sofistikert lysbasert lakselusfelle. Enkelte undervannslys har en styrke på mange hundre tusen lumen, og kan trekke til seg lakselus på store avstander. De sterkeste lysene kan lett konkurrere med solen om lusens oppmerksomhet, skriver Pufab. Nattetid kan de aktivere lysresponsen til lakselus som synker nedover i vannmassen når solen går ned. Hvis forholdene ligger til rette for det kan lysene få lakselusen til å stige rett opp i luseskjørtet.

Nedskalert propellpumpe

Pufab (Propulsjonsdesign AS, ingeniørsbedriften som blant annet står bak Mørepump-konseptet, og utviklet pumpene for Aqua Dome) har notert seg problemet, og har derfor utviklet en “lakselusesug” som fjerner plankton fra området rundt vanlige undervannslys. Systemet består ganske enkelt av en nedskalert propellpumpe, en sugeledning og et sugearrangement.

En filtersekk full av lakselus som revner inne i merden vil være særdeles uheldig. Pufab anbefaler derfor at eventuell filtersekk som skal kobles til pumpen plasseres på utsiden av merden.

Systemet kan tilpasses alle typer undervannslys. Løsningen er forholdsvis enkel og prisen blir deretter. Riktig dimensjonert er dette en enkel og rimelig metode for å minske lakseluspresset. Pumpen har meget lavt energiforbruk, bare et par hundre kilowattimer i året.

Pufab sin patentundersøkelse viste at mange har utviklet lysbaserte planktonfeller av forskjellige slag, men det ser ut til at ingen tenkt har på å lage en pumpe som knyttes til vanlige vekstlys. Pufab har derfor søkt patent på løsningen, og er nå på søk etter samarbeidspartnere.