Norsafe academy. Foto: Michael Røssland/Norsafe.

Stor interesse for regelverkskurs - Folk kommer helt fra Alta

Michael Røssland, leder for Norsafe Academy sier til kyst.no at de nå vil arrangere et gratis kurs rettet mot havbruk -og oppdrettsnæringen, der de tar for seg det nye maritime regelverket. - Det har oppstått mye forvirring og usikkerhet rundt det nye regelverket, forklarer Røssland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norsafe Academy inviterer oppdrettsnæringen til fagdag på Løfallstrand i Sunnhordland, der de vil dele kunnskap om kompetanse og sikkerhetskrav i forhold til relevante forskrifter.

Selskapet ble etablert i 2015, og spesialiserer seg innen livbåter og kursvirksomhet for offshore næringen, og nå også for havbruksnæringen. Michael Røssland, mener det er et solid marked for kurs rettet mot oppdrettsnæringen og har fått god tilbakemelding og påmelding til sitt neste fagseminar/kurs i september.

Michael Røssland fra Kvinnherad har ansvaret for opplæring og trening i Norsafe-gruppen –herunder Norsafe Academy. Foto: privat/Facebook.

- Vi vil ta oss de nyeste reglene som kom den første januar 2015. "Forskrift om bygging og tilsyn av mindre lasteskip", som har vært noen måneder i drift allerede. Vi opplever at det er mye forvirring rundt regelverket og har derfor invitert Sjøfartsdirektoratet til å komme med litt mer informasjon på kurset, forklarer han.

Nye krav og kurs til arbeidsbåter

Overfor Røssland har også næringen gitt uttrykk for at det er forskjellige måter å tolke og forstå det nye regelverket. Nå vil de ha en avklaring. Med bakgrunn i dette har de blant annet invitert sjefsingeniør Jack-Arild Andersen fra Sjøfartsdirektoratet, for å holde foredrag om relevante forskrifter.

De nye kravene til oppdrettsbåter fra åtte meter, herunder sikkerhetsutstyr, kompetanse og sertifikatkrav, vil stå i fokus.

Stor interesse for kurs

Røssland sier det har vært stor pågang og interesse for kurset, selv om det har vært fellesferie.

- Det er så langt mange påmeldte. Det er noen som kommer helt fra Alta for å være med på kurs, sier han fornøyd, men legger til at dersom pågangen blir stor vil de utvide seminaret og åpne for flere kursdeltakere. 

Fire utstyrsleverandører vil også være til stede for å si litt mer om krav til sikkerhetsutstyr og demonstrere virkemåte. Dagen avsluttes med en spørsmålsrunde og debatt.

Satser mot havbruk

Norsafe i Kvinnherad startet i 2016 også kursvirksomhet for oppdrettsnæringen. Tidligere har deres kurs vært rettet mot offshore-markedet, men nå ser de muligheter for å utvide tilbudet til havbruksnæringen.

- Ja dette er noe Norsafe ønsker å satse på, uttalte Hans Petter Hermansen, daglig leder ved Norsafe Årsnes, tidligere til kyst.no.

Les også:  Sikkerhet fra offshore til oppdrett

Program for kurset: 

  • Åpning ved Norsafe Academy: Presentasjon av erfaringer fra sikkerhetsopplæring av personell fra oppdrett, maritimt og offshore. Erfaringer og løsninger for arbeidsbåter og mob båter.
  • Aktører i oppdrettsnæringen forteller om sine utfordringer og deler erfaringer
  • Dacon: Erfaringer og løsninger på mann over bord redningsutstyr på arbeidsbåter
  • Sjøfartsdirektoratet: Sjefsingeniør Jack-Arild Andersen holder foredrag og orienterer om relevante forskrifter for oppdrettsnæringen
  • Vestteknikk: Brannvern: Hvordan kan objektbeskyttelse av høyrisikoutstyr som fôringsanlegg og el-tavler gi økt sikkerhet for mennesker og utstyr. Arbeidsmiljø: Hvilken eksponering utsettes ansatte i havbruksnæringen for og hvordan velge riktig verneutstyr?
  • Marine Safety: Erfaringer og nye løsninger for arbeidsdrakter og redningsvester med mann over bord varsling og sporing.