Illustrasjonsfoto: Arkiv.
Illustrasjonsfoto: Arkiv.

Vil produsere 4000 tonn oppdrettstorsk

Namdal Torsk fikk ikke nok yngel i år, men med en god dose tålmodighet håper selskapet å kunne produsere opp til 4000 tonn oppdrettstorsk til markedet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Namdal Torsk, som er et datterselskap av Namdal Settefisk, har for tiden ikke produksjon i sjø, ettersom selskapet slet med å få tak i nok yngel i år.

De har tidligere hatt produksjon på lokaliteten Finnangerøya i Namsos Kommune.

- Vi slaktet ut siste fisken i desember i fjor og starten av januar i år. Fisken hadde en meget god kvalitet og ble godt mottatt av kjøperne ute i markedet, forteller Kåre Devik, som er daglig leder for selskapet.

Les også: Avlsmessig framgang kan gi grunnlag for lønnsomt torskeoppdrett

Tar det «piano»

Devik forteller til Kyst.no at selskapet har en plan på å produsere inntil 3900-4000 tonn per år i fremtiden med oppdrettstorsk og da fordelt på flere lokaliteter.

Daglig leder Kåre Devik sier selskapet har store ambisjoner fremover, men vil ta det litt piano foreløpig. Foto: Arkiv.
Daglig leder Kåre Devik sier selskapet har store ambisjoner fremover, men vil ta det litt piano foreløpig. Foto: Arkiv.

- Dersom vi får fatt på nok yngel av god kvalitet, er planen å sette ut fisk i løpet av 2019 /2020. Så får vi ta noen steg og se hvordan dette går. Vi skal ta dette piano og produsere en fisk av høy kvalitet er vårt mål, påpeker han.

God apetitt på torsken

Appetitten har i følge daglig leder vært god hele veien fra de satt ut og frem til slakt.

- Men det er et forbedrings potensial når det gjelder fôret som blir produsert til torsken per i dag, så her har fôrleverandørene en hjemmelekse å gjøre.

Se torsken, se torsken, se torsken. En feit og fin og norsk en. Foto: Namdal Settefisk AS.
Se torsken, se torsken, se torsken. En feit og fin og norsk en. Foto: Namdal Settefisk AS.

Når det kommer til sykdomsbildet, forteller Devik at de har sett litt Vibriose, men at fisken ellers har vært i god form.

- Det har vært lite deformasjoner og lite dødelighet på fisken, slår han fast.

Må sortere bedre

Kvaliteten på yngelen mener han har forbedringspotensiale, og at det kan bli nødvendig med en bedre sortering av yngel fremover.

Namdal Torsk har til nå hatt en produksjon som ble slaktet ut i fjor. Fisken hadde en snittvekt på rundt 200 til 250 gram med god spredning da den ble satt ut.

Devik forteller at de hovedsaklig prøver å nå markedet i fra oktober og til litt ut i januar.

- Vi tror også at hvis oppdrettstorsken og villtorsken overlapper hverandre, så kan begge dra nytte av høyere priser. Og at vi kan sammen levere hele året fersk torsk ut til markedet, og det gjør at markedet kan lære seg at torsk kan vi få fatt på hele året som fersk fra Norge, understreker han avslutningsvis.