Foto/Video: Nord Troms VGS.

Se filmen som skal få ungdom til å velge blå fag

I en tid der de ikke kan reise rundt på skolebesøk og utdanningsmesser, må Nord-Troms videregående skole tenke i nye baner. Nå vil de rekruttere nye elever til naturbrukslinjen med en film.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ved Nord-Troms videregående skole avd. Skjervøy, får elevene praktisk opplæring som hjelper dem å bli gode arbeidstakere til havnæringen i framtiden. Rekruttering av nye arbeidsfolk langs kysten er ikke bare viktig for verdiskapingen, det er også en bærebjelke i norsk økonomi, samt en nøkkelfaktor for bosettingen i distriktene.

- Utdanning til blå fag er avgjørende for næringen. Elevene på naturbrukslinjen er handlekraftige ungdommer som har mye å bidra med der ute. Gjennom samarbeidet med Deadline Media har vi kunnet vise fram mye av det de får oppleve ved å utdanne seg hos oss, sier Eli Siv Skjei, rekrutteringsansvarlig ved Nord-Troms VGS i en pressemelding. 

Film med viktig budskap

Filmen viser fram de mange sidene ved naturbrukslinjen på Skjervøy. Den praktiske opplæringen har fokus på blant annet bærekraft og samspill med naturen. Skolen fikk bevilget midler fra Blåfondet for å få gjennomført reklamefilmen, som i skrivende stund nærmer seg 12000 visninger på sosiale medier. Også fiskeriminister Odd-Emil Ingebrigtsen har delt filmen i sine kanaler.

- Når mulighetene begrenses av tiltakene i koronasituasjonen, må vi tenke nytt. Den brede rekkevidden og det høye engasjementet på sosiale medier viser at det er stort potensiale for å trekke eventyrlysten ungdom utover til Skjervøy, påpeker EliSiv.

Hoppet i havet

Naturligvis var det elevene ved avdeling Skjervøy som spilte hovedrollene i reklamefilmen. De tok villig filmteamet med på fiskebåten, i navigeringsrommet, på filetering av fisk, og hoppa til og med i havet med overlevelsesdrakter. Filmen ble spilt inn idet mørketida banka på døra i november.

- Her er det aldri noen godværsgaranti! Det kunne like gjerne vært stormkast i vinden, sludd og snøføyk og heftige bølger. I stedet viste Skjervøy seg fra sin beste side. De fikk nydelig mørketidslys, fotogene spekkhoggere og fantastiske forhold, ler Eli Siv.

Nå håper de at det store engasjementet rundt filmen gjenspeiles i søkertallene til skolen.

- Verden er avhengig av at fisken fiskes og at laksen foredles. Vi håper elever over hele Troms ser hvor bra vi har det her på skolen, og at de forstår at havet er en sikker og lønnsom yrkesvei, avslutter Skjei.