Sushikokk som tilbereder sushi-måltid i Japan. Foto: Ole Andreas Drønen.
Sushikokk som tilbereder sushi-måltid i Japan. Foto: Ole Andreas Drønen.

Nordnorske barn og unge spiser minst fisk

En ny undersøkelse viser at barn i Nord-Norge spiser minst fisk i landet. Man må tenke kreativt og snakke om fisk på en annen måte, mener forsker.

Publisert Sist oppdatert

NRK skriver at en ny undersøkelse gjennomført av Ispos på bestilling av Norges sjømatråd viser barn og unge mellom 8 og 19 år sitt forhold til fisk.

Ifølge undersøkelsen er det kun 7 prosent som følger Helsemyndighetenes anbefaling om å spise fisk til middag to til tre ganger i uken.

Sushi gjør forskjellen?

I undersøkelsen svarer 68 prosent i Oslo at de spiser fisk til middag én til to ganger i uken.

Sammenlignet svarer kun 54 prosent i Nord-Norge at de gjør det samme. Tallene viser at barn nordpå spiser minst fisk i hele landet.

- Det skal sies at når man deler opp disse tallene over regioner, så blir antallet relativt få per region, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges sjømatråd, Christina Neumann.

Hun sier at Sjømatrådet likevel ser en tendens til at de i nord sjeldnere spiser fisk til middag enn de i sør. Neumann har en teori om hvorfor.

- En nærliggende tanke kan skyldes et høyt konsum av sushi hos Oslo-barn. At de her mer sushitilgang enn de i nord, sier hun til NRK.