Norsk Havbrukssenter var en av de første aktørene til å motta en tillatelse for produksjon av laks til visningsformål i 2006.

Visningstillatelsen forlenget til 2030

Norsk Havbrukssenter har i dag fått beskjed fra Fiskeridirektoratet om at visningstillatelsen er forlenget fram til 2030. – Dette var en skikkelig fin julegave sier konsernsjef, Øyvind Løvdahl, i Torghatten Aqua.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Havbrukssenter er et datterselskap i Torghatten Aqua-konsernet, og har drevet med visning siden senteret ble opprettet i 2008. Det er snart to år siden Norsk Havbrukssenter søkte om å få forlenget tillatelsen på 780 MTB og endelig har forlengelsen kommet på plass.

- Dette er en viktig avklaring som gir oss mer forutsigbarhet. Det er om lag 20 ansatte ved visningssenteret, inkludert guider og vikarer. Visningstillatelser spiller en viktig rolle for Norges ambisjoner om å være en ledende sjømatnasjon, understreker konsernsjefen i en pressemelding.

Løvdahl påpeker videre at et visningssenter skal bidra til legitimitet, aksept og åpenhet. Han understreker også at det ble god stemning i selskapet da nyheten kom.

- I visningstillatelsen ligger et viktig samfunnsoppdrag med å formidle fakta om havbruk, både historien, nåtiden og nyvinningene. Vi har egne opplegg for skoler, barnehager, turister og havbruksaktører. Gjestene våre kan være med på røkting og fôring av laksen, og se hva som foregår under overflaten med undervannskamera. Nå kan vi legge ny forankring på lokaliteten på Lamholmen og fornye en del utstyr på flåten. I tillegg skal utstillingen innendørs oppgraderes, sier han.

Norsk Havbrukssenter var en av de første aktørene til å motta en tillatelse for produksjon av laks til visningsformål i 2006. Selv sier de at aktiviteten betyr mye for lokale arbeidsplasser og de har også en avtale med Hurtigruten og Havila som gir helårs turist-aktivitet. 

- Helgeland ligger midt i en av verdens største regioner for produksjon av laks og det er stor interesse for oppdrettsnæringen i Norge. Vi har over 40.000 besøkende pr. år totalt med overnattingsgjester, spisegjester, bobilturister, besøk i gjestemarinaen og på selve visningsanlegget.

- Takket være solid innsats over mange år fra våre ansatte kan vi med stolthet konstatere at vi får fornyet tillit, sier Løvdahl avslutningsvis.