Per Sandberg. Foto: Therese Soltveit.

- Banebrytende teknologi vil løse flere utfordringer

Oslo: - Norge skal bli best på hav. Til dere som utvikler teknologi til norsk havbruk, jeg er helt sikker på at dere er med å forme historien. Det som skjer de neste tre fire årene vil komme i historiebøkene, noe som blir et vendepunkt for norsk oppdrettsnæring, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under Norsk offshore havbruksdag konferansen i Oslo onsdag, pekte Per Sandberg som åpnet konferansen på at de tøffe tidene i oljebransjen, får flere til å se mot havbruk og sjømatnæringen.

- Det går som det suser, selv om ikke alle har registrert det, særlig i Nord Norge går oppdrettsnæringen som det suser, sier Sandberg engasjert.

Han spår at sjømatnæringen vil eksportere sjømat for cirka 90 milliarder kroner i år.

- Det er nå vi skal bygge opp de næringene som skal finansiere velferdsnorge i fremtiden. Havet som vil finansierer velferden videre, allerede har enorme fortrinn enda. Vi må lete etter flere ben å stå på, konstaterer han.

Han viser til at per i dag har havbruksnæringen rundt 20 % dødelighet/svinn, noe han mener kan reduseres betydelig og som en problemstilling oppdretterne aktivt jobber med.

- For å vokse til å produsere fem millioner tonn fisk i 2050, må vi få på plass ny teknologi og drive oppdrett på nye måter, og ikke minst må vi driver oppdrett i andre områder.

Per Sandberg holdt åpningsinlegget under Norsk Offshore Havbruksdag, til en fullsatt sal på Felix konferansesenter. Foto: Therese Soltveit.

Les også: Ønsker nytt regelverk for offshore havbruk

- Skal løse arealutfordringer

Ministeren påpeker at ny banebrytende teknologi blant annet skal løse betydelige arealutfordringer næringen har, og viser til at ordningen med utviklingskonsesjonene ble opprettet for å løfte teknologi fra forskningsfase til kommersialisering.

- Fiskeridirektoratet jobber på spreng. Det er tidkrevende arbeid og stilles store krav til å få en slik tillatelse.

Det er nå 43 søknader inne til vurdering hos direktoratet, noe Sandberg er storfornøyd med.

- Norge skal bli best på hav. Til dere som utvikler teknologiutvikling til norsk havbruk, jeg er helt sikkert på at dere er med å forme historien. Det som skjer de neste tre fire årene vil komme i historiebøkene, noe som blir et vendepunkt for norsk oppdrettsnæring, sier Sandberg.

- Det er en enorm kompetanse i hodene til folk må overføres til tegnebordene og utføres, legger han til.