Bildet fra venstre: Hans Petter Selstad, Ronny Guttormsen, Roy Stensgaard og Kjetil Holvik. Foto: Selstad.

Ny undervanns-teknologi fra NorClean Technology og Selstad

Selstad og NorClean Technology har inngått salgs- og distribusjonsavtale om NorClean Technologys løsning for fortøyning av oppdrettsanlegg der anlegget fortøyes med fjellbolter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Dette er en spennende og nytenkende måte å fortøye anleggene på, og vi tror at en slik løsning gir økt sikkerhet der tradisjonelle anker ikke kan anvendes, sier CEO i Selstad, Hans Petter Selstad i en pressemelding. 

Borer anleggene fast i havbunnen

NorClean Technologys metode går ut på å bore og feste bolter i havbunnen for fortøyninger på inntil 250 meters dyp. Anlegget blir dermed festet i fjellet og står helt fast; rustet til å tåle ekstremvær.

Foto: Selstad.

- Det er alltid en viss usikkerhet med anker med tanke på tilstrekkelig feste, men ved bruk av fjellbolter vet man at fortøyningslinen sitter som den skal. Selstad tilbyr komplette pakker for oppdrettere, så nå kan vi i tillegg til fortøyningsanalyser og havbruksutstyr også tilby boring og ekstra sikring til både nye og eksisterende anlegg, sier fortøyningsanalytiker hos Selstad, Kjetil Holvik.

Har utført omfattende tester

NorClean Technology har utviklet en boreenhet som er montert på en fjernstyrt undervannsrobot (ROV). Boltene støpes fast i fjellet i en operasjon utført av en stor hydraulisk arbeids-ROV som vanligvis brukes offshore. Denne hydrauliske undervannsroboten har fått påmontert armer og verktøy som gjør dette mulig, og brukes også til kutting av wire og kjetting.

- Vi har utført omfattende tester gjennom leveranser og er trygge på at dette kan være til stor nytte for mange oppdrettsanlegg. Blant oppdrettere som har tatt i bruk denne fortøyningsmetoden finner du Mowi, Lerøy Seafood, SalMar og Blom Fiskeoppdrett, og tilbakemeldingene hittil er svært gode, sier teknisk sjef hos NorClean Technology, Ronny Guttormsen.  

Kan også bore i undersjøisk fjellside

NorClean Technologys metode tillater også horisontalboring.

- Dette er en fordel som gjør at man kan bore overalt uansett hvordan topografien ser ut på havbunnen, forklarer Guttormsen videre.

-  Vi blir mer fleksible når vi ikke er avhengig av flat bunn. For eksempel skal vi nå i april feste høyspentkabler ned en undersjøisk fjellside for Nexans.

Selstad har kjøpt 40% av aksjene i NorClean Technology, og har stor tro på konseptet med boring i havbunnen for å sikre anleggene.

- Dette kompletterer Selstad, og vi er svært fornøyde med å nå kunne tilby denne teknologien i markedet,oppsummerer Hans Petter Selstad.