Oppdrettsanlegg i Ura Bay, Russland. Kilde: Google Maps.

Her skal russerne produsere laks fra Olden

Russian Aquaculture vil produsere laks fra Olden i arktisk fjord fylt med forlatte Sovjet-baser og dagens topphemmelige ubåtflåte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Russland ønsker å øke egen fiskeproduksjon etter at landet forbød import av vestlig mat, som også omfattet import av norsk laks og ørret tilbake 2014. Russian Aquaculture har derfor kjøpt opp Olden Oppdrettsanlegg settefisk, og forventer å motta første sending av smolt fra anlegget til neste år.

- Vi ser på oppkjøpet som et viktig steg i retningen om å oppnå målet om å produsere mellom 25 til 30 tusen tonn rød fisk innen 2025, skriver russerne.

Denis Denisov som er pressekontakt i Russian Aquaculture sier at de planlegger å beholde de ansatte på produksjonsanlegget som har vært i bruk siden 1995. Før oppkjøpet har de vært en av hovedleverandørene av smolt til Russian Aquaculture over lengre tid.

Anlegget benytter seg av et gjennomstrømningsystem og kan produsere opp til to millioner laks per år. Denisov legger til at hovedårsaken til at de skaffer smolt fra Norge er den høye kvaliteten.

- Vi er svært fornøyd med prosessen og resultatet av avtalen. Russian Aquaculture er interessert i å utvikle anlegget videre, slår han fast, og legger til at de planlegger å bruke norske leverandører til å transportere smolten fra Norge til Russland. 

Selvforsynte 

Sammen med Villa Smolt, som ble kjøpt opp av russerne tidligere i år, forteller han nå at selskapet har tilgang på nok smolt til å dekke eget behov, og vil således redusere produksjonskostnader betraktelig.

Administrerende direktør i Russian Aquaculture Ilya Sosnov, sier at selskapet i en relativt kort tidsperiode har tatt to viktige steg mot å sikre en stabil leveranse av smolt.

- Jeg er sikker på at investeringen vil styrke vår markedsposisjon, i tillegg til å redusere operasjonskostnader og biologisk risiko. Vi er veldig glade for at vi har kjøpt et førsteklasses-anlegg, og ønsker mulighetene til å videreføre samarbeidet med våre langtids-kollegaer i Norge velkommen, sa Sosnov i en melding etter oppkjøpet.

- Oppkjøpet gir oss også en mulighet til å få erfaring fra smoltproduksjon, som kan videre kan bli brukt i bygging av fremtidige smoltanlegg i Russland.

Mangel på fisk i Russland 

Det amerikanske nyhetsbyrået Reuters skrev i august at oppdrett i de arktiske fjordene ved Ura Bay, skal bidra til mer fisk Russland.

Ura Bay ble tidligere brukt av Sovjet til å gjemme atomdrevne ubåter under den kalde krigen. I dag består området av forlatte Sovjet-baser, og fungerer som køye for dagens topphemmelige ubåtflåte.

Russland vil likevel fylle fjorden med oppdrettsmerder for å få dekket noe av etterspørselen av laks som oppsto da norsk fisk ble tatt av markedet.

Ura Bay, Murmansk, Russland. Kilde: Google Maps

Om Russian Aquaculture: 

  • Russian Aquaculture er en større produsent av laks og ørret i Russland.
  • De driver kommersiell oppdrett av laks i Barenshavet i Murmanskregionen.
  • Selskapet har 13 lisenser for laks i Barentshavet, Ura Bay i nærheten av Murmansk.