Ole Kristian Kjellbakk og Marthe Måsvær med eksportprisen som Polar Quality mottok på Opplyst 2016. Selskapet nådde nesten en milliard i omsetning i 2015. Foto: Designia – Lars Antonsen

Hver ansatt solgte fisk for 100 millioner - vant eksportpris

Bodø-bedriften Polar Quality solgte 21 000 tonn laks for nesten en milliard kroner i 2015. Nå er bedriften prisbelønt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var en fornøyd daglig leder  som mandag kunne hente hjem den høythengende eksportprisen under Opplyst 2016 i Stormen konserthus. Bedriften i Bodø er blant de i Nordland som omsatte for flest kroner og skapte mest verdier inn til landsdelen i fjor, melder selskapet i en pressemelding.

- Men det ligger mye hardt arbeid bak. Våre åtte ansatte har ingen ni-til-fire-jobb, sier Kjellbakk.

Uvanlig konkurranse

Polar Quality er avhengig av et solid nettverk bedrifter i havbruksnæringen for å lykkes. Kjellbakk mener det bare blir bedre og bedre.

- 50 prosent av fisken vi selger kommer fra Salten Aqua-gruppen sine anlegg. Den andre halvparten er fra andre aktører i havbruksnæringen. Vi har også solide eiere i ryggen, men for å selge fisken de produserer, må vi konkurrere med andre eksportselskaper. Det er ikke gitt at våre aksjonærer benytter oss til et salg. Vi må kjøpe den fisken vi selger og det er markedet som rår, sier Kjellbakk.

Store beløp

Fra en «beskjeden» omsetning på 200 millioner i sitt første år i bedriften (2008), har Kjellbakk og Polar Quality økt inntektene med 15-20 prosent hvert år. I 2014 solgte selskapet laks for 750 millioner. I 2015 nådde Polar Quality 900 millioner kroner.

- Økningen skyldes selvsagt en stigende laksepris, men også i kvanta har vi økt hvert år, sier Kjellbakk.

Staben består av åtte personer hvorav flesteparten selger fisk. Hver ansatt omsatte i fjor for over 100 millioner kroner.

- Det er svimlende beløp og jeg er stolt av arbeidsstokken som har en gjennomsnittsalder på 32 år, sier Ole Kristian Kjellbakk.

Mangler salgskultur

Sentralt plassert i Sjøgata i fylkeshovedstaden har Polar Quality god oversikt over både kunder og leverandører. Men å selge fisk fra Bodø kan være en utfordring.

- Vår største motstander er faktisk den manglende kultur vi har for å selge fisk fra Nord-Norge. I flere hundre år har vi sendt råvarene sørover og latt andre hente ut toppgevinsten. Vi jobber kontinuerlig for at nordlendingen skal bli fortrolig med det å tjene penger, sier Kjellbakk.

Denne mangelen på salgskultur for fisk i nord, fører også til problemer i rekrutteringsarbeidet.

- Å finne en god fiskeselger i vårt område er ikke enkelt. Går vi til Vestlandet, er det mange å velge i, sier Kjellbakk.

Godt selskap

Eksportprisen Polar Quality fikk under næringslivets Oscar-utdeling i Bodø sist tirsdag har satt en spiss på humøret i lokalene dagen derpå.

- En slik pris betyr mye for meg og de andre som jobber her. Når vi slår både Elkem og Cermac, som er solide eksportselskaper, føler jeg at vi har oppnådd noe, sier Ole Kristian Kjellbakk.