Genmodifisert kamelina-olje har vist seg å øke omega-3-nivåene i oppdrettslaks.
Genmodifisert kamelina-olje har vist seg å øke omega-3-nivåene i oppdrettslaks.

Planteolje skal heve omega-3-nivået i oppdrettslaks

Forskere i Skottland har startet en større undersøkelse for å gjenopprette nivået av omega-3 i oppdrettslaks. Dette gjøres ved hjelp av en diett som inneholder olje fra genmodifisert camelina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Stirling University sitt institutt for akvakultur i Skottland gjennomfører studien i samarbeid med Hertfordshire-baserte Rothamsted Research.

Instituttet har tidligere utført lignende studier i tanker, men dette er første gang i Storbritannia at atlanterhavslaks vil bli fôret med en diett produsert fra GM-planter under store deler av livet sitt.

20 års erfaring

Seks 5m² kar, som hver inneholder rundt 150 fisk, blir brukt. Fisk i tre av karene blir satt på en kontrolldiet med noe marint innhold, mens i de tre andre merdene med vil motta en diett som inneholder genmodifisert camelinaolje.

Fisken er for tiden rundt 200 gram og vil bli fôret til rundt fire kg. Anleggene leveres av et oppdrettsselskap, og fôret produseres av en kommersiell fôrprodusent.

Planteforsker, professor Jonathan Napier fra Rothamsted Research, og spesialist i fiskeernæring, professor Douglas Tocher fra Stirling universitetet, har samarbeidet i nesten 20 år med å finne en bærekraftig løsning for å levere nye kilder til omega-3-fettsyrer, som er viktige for menneskers helse

Ønsker du å lese hele saken fra vår skotske søsternettside Fish Farming Expert.com? Trykk her.