Illustrasjonsfoto: Svein Reppe/NSL.

PatoGen tilbyr nå analyse for CMS

PatoGen tilbyr nå analyse for PMCV, viruset som forårsaker CMS. Denne analysen, sammen med den nylig introduserte analysen for rognkjeksvirus, kompletterer PatoGens analysepakke for laksefisk og rensefisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kardiomyopatisyndrom (CMS) er en hjertelidelse hos oppdrettsfisk i sjø. Sykdommen forekommer langs hele kysten, og kan gi betydelige tap siden den ofte rammer stor fisk. Det er fortsatt begrenset kunnskap om smitteveiene for viruset, men sykdommen forekommer hovedsakelig i sjøfasen. Det er påvist vannbåren smitte av virus mellom individer, men det foregår også utredelser for å undersøke risiko for vertikal smitte mellom stamfisk og avkom, skriver selskapet i en pressemelding.

- CMS-analysen er en viktig brikke for å tilby en komplett overvåkning av fiskehelsesituasjonen, forenkle logistikken av prøver, og sørge for at PatoGen kan gi en helhetlig rådgivning knyttet til helseutfordringene i næringa, sier markedsdirektør Ove Gjelstenli.

- PatoGen vil nå også intensivere forskningen knyttet til denne sykdommen for å få en bedre forståelse av sykdommen og forebyggende tiltak, sier forskningssjef Magnus Devold.

PatoGen er fortsatt en gründerbedrift, og siden oppstarten i 2005 har antall ansatte vokst fra to til 33. PatoGen er det eneste norskeide private analyseselskapet for forebyggende fiskehelse i Norge med et omfattende utviklingsarbeid, og ser store muligheter for videre ekspansjon både i Norge og internasjonalt.