Øyvind Tønnesen i Pharmaq sier det dør fortsatt for mye rognkjeks. Både som følge av patogener, håndtering og ugunstige miljøforhold. Foto: Anette Elde Thomsen/Kyst.no.

Rognkjeks: -Vaksineutvikling tar tid

- Vaksine er en viktig del av utviklingen for rognkjeks, samt må bruken optimaliseres og man må tenke velferd, sier Øyvind Tønnesen i Pharmaq.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rensefisk er et veldig viktig verktøy i kampen mot lusen og bruken øker stadig.

- Det dør imidlertid fortsatt for mye rognkjeks. Både som følge av patogener, håndtering og ugunstige miljøforhold, slår Øyvind Tønnesen i Pharmaq fast.

Vaksinering er et viktig verktøy for å forhindre sykdom. Han påpeker det vaksineres i dag hovedsakelig mot V. anguillarum og atypisk furunkulose.

- Situasjonen ifht V. anguillarum ser ut til å være forbedret etter vaksinering av rognkjeks startet. Når det gjelder atypisk furunkulose (infeksjoner av atypisk A. salmonicida), får vi fortsatt tilbakemeldinger om påvisninger både alene, og i koinfeksjon med andre patogener.

Vaksineutvikling tar tid

Tønnessen forteller at det også dukker opp nye bakterier på listen, men i tillegg virus og en rekke parasitter. Hovedsakelig er det bakterielle infeksjoner som har vært problemet for rognkjeksen.

Øyvind Tønnesen i Pharmaq sier det hovedsakelig er bakterielle infeksjoner som har vært problemet for rognkjeksen. Foto: Kyst.no.

- Det er et nytt felt, og utvikling og godkjennelse av nye legemidler tar tid. Myndighetene har vist en positiv holdning til å teste ut mulige vaksiner i en tidlig fase.

- Hva er anbefalingene deres i forhold til vaksinering av rognkjeks? 

- Først og fremst er det kun frisk fisk som skal vaksineres. Minimumsvekt for vaksinering er 8 gram, men i praksis i dag vaksinerer de aller fleste fisken sin på 12-13 g. Ellers er vår anbefaling at fisken holdes 500 døgngrader etter vaksinasjon, for å sikre utvikling av immunitet, sier han til Kyst.no.

Presisjon

Når det gjelder stikkvaksine for rognkjeksen, så sier han at stikkpunktet er veldig viktig.

- Rognkjeksen tåler ikke å bli stukket i muskel, da kan den dø. Presisjon fremfor hastighet er veldig viktig. Rognkjeksnæringen er fortsatt ung og når nye arter introduseres til oppdrett vil det oppstå nye utfordringer. Vi jobber videre med å bidra til å løse utfordringer knyttet til sykdomssituasjonen, blant annet i samarbeid med fiskeimmunologigruppen på UiB, forteller han. 

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.