Saltenlaks ansatte t.v: Ragnar Israelsen, Remigijus Simkus, Ole Jonny Edvartsen, Sander Johansen, Raimond Johansen (driftsleder) og t.h daglig leder Yvonne Løvgavlen. Arne Kristian Berg er også fast ansatt, men var ikke på jobb. Foto: Therese Soltveit

Bygget opp foredlingsvirksomhet på ett år

Foredlingsbedriften Saltenlaks som tilhører Salten Aqua konsernet, har vært i drift i et drøyt år. – Å etablere Saltenlaks var en drøm for Salten Aqua konsernet, og i fjor ble dette en realitet. Vi er nå inne i vårt første hele driftsår og ser gode resultater, sier daglig leder Yvonne Løvgavlen til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet som hører til på Holstad i Fauske ble stiftet sommeren 2015, der det ble inngått avtale om overtakelse av rettigheter og oppskrifter til de tradisjonsrike produktene som tidligere har blitt produsert først av Holstad Sjømat AS og senere Bofisk AS i mer enn 30 år.

Salten Aqua AS er største aksjonær i selskapet og Bofisk er medeier og en viktig samarbeidspartner.

Daglig leder Yvonne Løvgavlen i Saltenlaks mener solid og jevn kvalitet på produktene er det viktigste. Foto: Therese Soltveit.

Nytt selskap

Selv om Saltenlaks-sjefen er relativt fersk i bransjen, har Yvonne Løvgavlen fått mye lakseinfo prentet inn av kjæresten Geir Wenberg, som er administrerende direktør i Salten Aqua.

Hun er glad for å være en del av havbruksnæringen og ikke minst levere ett kvalitetsprodukt til Nordlandsområdet.

- Jeg har fått mye kunnskap av bransjen gjennom han, og mener å jobbe innenfor havbruksbransjen var en gyllen mulighet for meg videre. Å etablere Saltenlaks var en drøm for Salten Aqua konsernet, og i fjor ble dette en realitet. Vi er nå inne i vårt første hele driftsår og ser gode resultater, sier hun da kyst.no besøker dem i Fauske.

Løvgavlen har vært med siden start og har bidratt til å bygge opp virksomheten. Hun er også styremedlem i Salten Aqua konsernet, men begynte ikke offisielt som daglig leder i Saltenlaks før i juni 2016.

Kortreist fisk

Foredlingsbedriften har basert sin virksomhet på kortreist fisk og leverer til storbyene Bodø og Tromsø, og i distriktene rundt. Fauske-bedriften har ikke vært i drift lenge, men har allerede fått et godt innhopp i butikkene og hos kundene.

- Kvalitet er hovedfokuset vårt, og vi bygger sten for sten hver dag, slik at fokuset alltid er på best mulig vare, påpeker Løvgavlen.

Planer om økning i stab og rekkevidde på produktene ligger i planene, men foreløpig ønsker lokalbedriften fokus på kvaliteten.

Saltenlaks produserer laksen på den gamle måten, med tradisjonsrike oppskrifter. Foto: Saltenlaks.

- Vi skal levere et like solid og godt produkt hver uke, det skal være lik kvalitet og det er viktig for oss, sier Løvgavlen engasjert, mens hun viser frem de ulike produktene.

Tonnevis med røykelaks

Selskapet foredler 5-6 tonn med laks i uken, der røykeprodukter er hovedsegmentet. Noe av fisken sendes via eksportselskapet Polar Quality (PQ) og noe transporterer de selv med egne lastebiler til distriktene. Selskapet leverer også laksefilet og røykelaks til India, hvor eksportøren har opprettet ett hovedkvarter.

Saltenlaks har ifølge Løvgavlen satt tydelig fokus på kvalitet foran masseproduksjon, der fisken røykes på den gammeldagse metoden.

- Vi ønsker ikke å være en hurtigprodusent. Vi bruker ikke røykolje. Vår røykelaks blir laget på tradisjonell gammeldags måte for hånd. Der prosessen består av salting, tørking, røyking med einebær-busker og bøkefliser og tørking igjen tilslutt, sier hun.

Salten Aqua-konsernet har over tid arbeidet med å få kontroll på hele verdikjeden innen oppdrett og produksjon av laks, og med produksjon av ferdigprodukter i Saltenlaks har man fått det siste leddet på plass og næringskjeden er komplett.

Den daglige lederen er selv også aktiv inne i produksjonen og er med der det trengs, hun sier at en kombinasjon mellom administrative oppgaver å være nede på gulvet der det skjer, er viktig for henne.

Les hele reportasjen fra bedriften i Norsk Fiskeoppdrett nr. 11, som kommer i november.

  • Bedriften holder til i bygden Fauske, med vel 10 000 innbyggere og sysselsetter nå syv ansatte. I sommerperioden er de flere, da ekstra sommervikarer trer til.
  • De ansatte jobber per dags dato ett skift, fra 07.00 til klokken 15.00.
  • Saltenlaks produseres av Salten Aqua gruppen i sjøområdene i Salten.Fra deres moderne slakteri på Sørarnøy fraktes laksen til produksjonslokalene på Holstad hvor produksjonen av røykte og gravede produkter utføres.
  • Tradisjonsrike oppskrifter som er utviklet lokalt på Holstad danner grunnlaget for produksjonen av produktene. Produktene som er tilgjengelig for markedet: røykt laks, skjærgårdslaks, sitronpepperlaks, gravet laks og røykt ørret.