Anne Stoltenberg og Diana Isabel Mendes dos Santos sitter i dag side om side i det åpne kontorlandskapet til Polar Quality AS. Foto: Salten Aqua

Startet som lakseselgere under pandemien

Diana Isabel Mendes dos Santos (29) og Anne Stoltenberg Johansen (27) startet begge som traineer hos lakseeksportøren Polar Quality AS. I løpet av de siste to årene har de jobbet med salg av laks til et internasjonalt marked preget av en global pandemi.

Publisert Sist oppdatert

Diana Isabel Mendes dos Santos og Anne Stoltenberg Johansen sitter i dag side om side i det åpne kontorlandskapet til Polar Quality AS, en av Nord-Norges største lakseeksportører. Johansen jobber i dag som selger, men startet først som trainee hos bedriften i september 2019. Et år senere startet også Mendes dos Santos som trainee hos lakseeksportøren, midt under Covid 19-pandemien.  

- Vi kommer i kontakt med nye kunder over telefon eller epost, og siden vi selger til kunder i hele verden er det en fordel å kunne snakke flere språk. Vi prøver å bygge en personlig relasjon med kundene over tid, men jeg har selv aldri møtt de, forteller Mendes dos Santos.

Selgerne i eksportfirmaet har tidligere møtt nye kunder ved å reise ut i verden på messer og kundebesøk. Fire måneder etter at Johansen hadde sin første arbeidsdag erklærte WHO Covid 19-situasjonen som en pandemi. Arbeidshverdagen for selgeren endret seg, da reising ble nærmest umulig utenfor kommunegrensene. Johansen fikk oppleve endringene som nyansatt, og forteller om en bratt læringskurve det første året. 

- Nå har vi ristet av oss fjoråret og vi fikk startet 2021 på en tilfredsstillende måte, forteller Robert Johansen. Foto: Rune Nilsen

- Kort tid etter at jeg begynte som trainee reiste jeg til Japan for å forsøke å selge laks til et voksende asiatisk marked, siden jeg selv snakker japansk. Etter nedstengingen reduserte det japanske markedet volumet sitt og prioriterte leverandører de har hatt en relasjon med over lang tid, forteller Anne Stoltenberg. 

Robert Johansen, daglig leder hos Polar Quality, har fulgt utviklingen tett.   

- Akkurat nå kjenner Anne og Diana kun til et marked preget av Covid 19- situasjonen, og jeg tror de har mye å se frem til når vi kan reise ut for å besøke kundene våre, forteller Johansen. 

Selskapet har per dags dato fire selgere som først startet som traineer i bedriften.

Et utfordrende år 

For arbeidsgiveren har fjoråret også vært utfordrende. Hotell, restaurant og catering- markedet, les: HoReCa-markedet, ble våren 2020 underlagt strenge restriksjoner verden over. Dette påvirket etterspørselen etter sjømat, og flere av de internasjonale kundene til eksportselskapet kunne ikke ta imot avtalt volum. 

- Vi bokførte en større nedskrivning på varelageret. I tillegg ble vi negativt påvirket av valutaen og resultatmessige tap på salgskontrakter.  Nå har vi ristet av oss fjoråret og vi fikk startet 2021 på en tilfredsstillende måte, forteller Robert Johansen.

Selskapet ble hardt rammet av Covid 19-pandemien og måtte levere et større negativt resultat for fjoråret. Likevel kunne Bodø-bedriften skilte med en omsetning på over 1 400 millioner kr, noe som tilsvarer et salg på om lag 130 millioner kroner fra hver av de 11 ansatte i bedriften. Salgsselskapet i Salten Aqua- gruppen er inntektsmessig en av de største bedriftene i Bodø.