Anika Madsen er en ung stjerne i den kulinariske verden, kjent for sitt dype engasjement for bærekraft og hennes banebrytende tilnærming til gastronomi.
Anika Madsen er en ung stjerne i den kulinariske verden, kjent for sitt dype engasjement for bærekraft og hennes banebrytende tilnærming til gastronomi.

Iris - Bærekraftig sjømat i spektakulære omgivelser

Restaurant Iris, med den danske kokken Anika Madsen ved roret, blir en unik restaurant. Den åpner sent våren 2023 og er lokalisert på den spektakulære flytende Salmon Eye i Hardangerfjorden. Den tar gjestene med på en eksklusiv "Expedition Dining" som ikke kan oppleves noe annet sted.

Opplevelsessenteret Salmon Eye ble innviet i 2022. Designet er inspirert av formen til et lakseøye og er omgitt av Norges spektakulære natur, med fjord, fjell og isbre. Nå får Salmon Eye en ekstra attraksjon når den eksklusive restauranten Iris med head chef Anika Madsen åpner dørene.

Anika Madsen er kjent for sin lidenskap for å oppdage nye ingredienser fra havet og sitt engasjement for bærekraft. Inntil nylig var hun sjefskokk på den anerkjente restauranten Fasangården i København.

– Det å løfte de mindre kjente ingrediensene har alltid vært mitt hjerte nært. Hvis jeg oppdager en ingrediens som vil føre til en grønnere fremtid, er jeg ikke redd for å tøye grensene. Men for å overbevise folk om å like det, må det smake virkelig godt, sier Anika Madsen i en pressemelding.

Bærekraftige løsninger

Menyen på Iris skal i følge Madsen bli som en historie om utfordringene og truslene mot det globale matsystemet, men også om ideer og forslag til fremtidige innovasjoner som kan hjelpe oss nærmere en løsning.

Madsen har jobbet i flere av de beste restaurantene i København, som Michelinrestauranten Formel B og flere av restaurantene i Kadeau-gruppen. Før hun ble sjefskokk på Fasangården, ledet hun den anerkjente restauranten Roxie, der matlagingen hennes ga henne tilnavnet "umami-dronningen". For Anika er det å forlate København og bosette seg på den lille øya Snilstveitøy en enestående mulighet til å komme så tett som mulig på det beste fra havet.

– Her på den norske kysten kan jeg utforske et helt univers under overflaten som jeg bare kunne drømme om i København. Denne regionen tilbyr noen av verdens reneste og mest spennende sjømatprodukter. Jeg ser spesielt frem til å jobbe med lokale ingredienser og løfte de opp til en gourmetopplevelse. Det er også en overflod av regionale produkter som viltkjøtt, sauemelk og sider som vil ha naturlig plass på menyen, fortsetter Anika Madsen.

Salmon Eye er initiert og eid av Eide Fjordbruk, verdens første og eneste CarbonNeutral sertifiserte lakseprodusent.

– For å produsere nok mat til verdens voksende befolkning må vi utnytte det enorme potensialet som ligger i havet. Ikke bare når det gjelder å utvikle teknologi for mer bærekraftig matproduksjon men også ved å skape de beste matminnene som inspirerer folk til å utforske mulighetene under overflaten, skriver selskapet.

– Iris handler om vår visjon, «sette standarden for framtidas havbruk». For å nå denne trenger vi de flinkeste folkene innenfor sine felt, enten det er på merdkanten eller kjøkkenet. Det er inspirerende å møte mennesker som Anika som deler den samme lidenskapen som oss om å alltid bli bedre, skriver selskapet.

Navnet Iris kommer av restaurantens plassering i midten av "fiskeøye"-strukturen, men er også inspirert av den greske gudinnen Iris, en budbringergudinne som fraktet budskap mellom havet og himmelen.