Elevene Emil Gulbrandsen fra Hemsedal, og Leon Nielsen og Levi Paulsen fra Drag bor på hybel sammen på Leknes. Hele syv av de ti elevene i klassen har flyttet på hybel.

Første skoledag på Havbruksakademiet Nord

Havbruksakademiet Nord på Leknes tok i dag imot sine første elever i det nyåpnede praktbygget Lofoten Bio Centre.

Bygget på Storeidøya som fra før huser Nordly-konsernets selskaper STIM, Polarfeed, ACD Pharma og Paradigm Aquatic, fikk plutselig senket gjennomsnittsalderen litt da 10 elever møtte opp til første skoledag på den privateide videregående skolen. Havbruksakademiet Nord tilbyr 3-årig havbruksrettet utdanning, med hele landet som inntaksområde.

Tre av elevene møttes allerede i helga på Leknes, der de har fått hybel på samme sted. Søskenbarnene Levi Paulsen og Leon Nielsen er begge fra Drag på Hamarøy og kjenner hverandre fra før, mens Emil Gulbrandsen har kommet hele veien fra Hemsedal for å gå på skole i Lofoten.

VG1 Naturbruk ved Havbruksakademiet Nord består av (fra venstre bak) Caroline Jenssen Skulbru, Fredrik Rørmark, Sverre Liland, Therese Gårder, Trond Jørgensen (rektor og mattelærer), Levi Paulsen, Leon Nielsen, Emil Gulbrandsen, Odin Bjørbæk, Kyle Rodgers (programfagslærer), Maria Nielsen, Sandra Langås og Mona Pedersen Hagen (kontaktlærer).

- Jeg hadde ikke hørt særlig mye bra om å gå studiespesialisering, og så elsker jeg fisking og havet. Da falt valget på Havbruksakademiet Nord. Man kan vel si at det var havet som kallet på meg, sier Emil.

- Godt å være i gang

Med en far som jobber for Nordlaks i Tysfjord, og en sommer bak seg som tilkallingsvikar for samme selskap, har Levi Paulsen et langt nærmere forhold til fiskeoppdrett.

- Helt siden jeg var liten har jeg hatt lyst til å bli røkter på oppdrettsanlegg, forteller han.

Ingen av guttene ser mørkt på overgangen til livet på hybel, og forsikrer om at det kommer til å gå «helt fint».

Rektor Trond Jørgensen er minst like optimistisk etter å ha tatt imot sitt første kull til den nye videregående skolen.

- Det er fantastisk godt å være i gang og endelig få møte den første elevgruppen på Havbruksakademiet Nord. Nå er alle brikkene på plass, med flotte elever, dyktige lærere og gode systemer på plass for å gjøre hverdagen både på og utenfor skolen til en god opplevelse for elevene våre, sier Trond Jørgensen, som også fungerer som mattelærer på den nye skolen.

En tillitserklæring

Han har vært engasjert i å finne gode steder å bo for de mange elevene som nå flytter hjemmefra for å ta utdanningen sin på Leknes. Hele syv av elevene har fått seg hybel i leknesområdet.

- Når en så stor andel av elevene bor på hybel, er det viktig med god oppfølging fra skolen og det er jeg trygg på at skal få til på en god måte. Det er jo også en tillitserklæring og et tegn på motivasjon at elevene våre har tatt valget om å reise langt hjemmefra for å gå på skole i stedet for å velge et utdanningstilbud i nærmiljøet, sier han.

Skolen følger offentlige læreplaner og tilbyr et 3-årig utdanningsløp som gir en grundig introduksjon til havbruksproduksjon og samtidig generell studiekompetanse for eventuelle videre studier på universitet eller høgskole.