Utvikler og designer Kjell Mikalsen står spent og følger med mens siste kalibrering av prototypen gjøres før utsetting i merden. Foto: Probotic
Utvikler og designer Kjell Mikalsen står spent og følger med mens siste kalibrering av prototypen gjøres før utsetting i merden. Foto: Probotic

Vellykket testing av notvasker

Den autonome notvaskeren til Probotic er nå et steg nærmere lansering. Etter en vellykket merd-test hos pilotkunde Ballangen Sjøfarm og Cermaq Norway, har teamet i Probotic nå oppnådd «Proof Of Concept.» 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prototypen ble testet i en godt begrodd merd på en værutsatt lokalitet, for å fremprovosere reelle forhold. Prototypen gikk uproblematisk rundt i noten og gjorde som planlagt ifølge produsenten. Prototypen er programmert for selv å bevege seg sømløst rundt i hele noten uten noe menneskelig input.

En fullstendig selvgående og kabelfri løsning er ansett som avgjørende for notvaskerens anvennlighet, noe som har vært en flaskehals på tilsvarende løsninger i markedet. Vi har også et helt nytt fremdriftssystem som gjør at dronen ikke blir påvirket av tau, tang, tare eller andre objekter - elementer som garantert vil møte dronen i sin levetid sammen med laksen i merden. Selve teknologien og dronen vil enn så lenge holdes noe skjult, da det fortsatt pågår utvikling og patentering av flere deler av konseptet. 

ROV utstyr som brukes til å dokumentere prototypen under vann gir uvurderlig data for utviklingsarbeidet. Foto: Probotic
ROV utstyr som brukes til å dokumentere prototypen under vann gir uvurderlig data for utviklingsarbeidet. Foto: Probotic

- Iherdig arbeid siden 2017 begynner endelig å gi resultater! Det er fantastisk å kunne ta en ide fra hodet sitt og nå helt ut til uttesting i sjøen. At prototypen attpåtil fungerte så bra var mer enn jeg noen gang kunne drømt om! Jeg hadde ærlig talt forberedt meg på at flere av hypotesene våre skulle vise seg å være feil, men jaggu-ta fungerte alt, sier Mikkel Pedersen, daglig leder i Probotic.

Pedersen mener nøkkelen vår er at de kjenner problemet og miljøet utrolig godt.

- Jeg har eksempelvis holdt på med notspyling i mange år og har selv spylt hundrevis av nøter. Miljøet i havet er svært brutalt, og skvulpesonen er kanskje noe av det hardeste miljøet som fins. Så det å skulle få noe til å fungere stabilt over tid i skvulpesonen, krever en helt egen tilnærming. Det må være robust å enkelt. KISS- Keep It Stupid Simple er noe jeg har dratt med meg fra Forsvaret og som jeg virkelig prøver å implementere i utviklingsarbeidet hos Probotic. Som oftest er det, det helt enkle som viser seg å fungere best til slutt. Når det er sagt så er det nå arbeidet virkelig begynner! Nå har vi bevist at dette funker så nå må vi raffinere prototypen og komme med den kommersielle versjonen. Det er enda mange utfordringer og vi må også forvente nedturer og utfordringer fremover. Vi har et hårete mål om markedslansering allerede i 2021.

Probotic ble etablert i 2019. Selskapet har i dag 5 fast ansatte, med kontor og verkstedlokaler i Narvik, samt et kontor i Trondheim. Probotic utvikler en autonom notvasker, som kontinuerlig sørger for å holde nøtene rene. Probotic har i dag et patent på metode for autonom rengjøring av not, og har nylig fått inn nye eiere og investorer.
Selskapet ble startet med bakgrunn i Mikkel Pedersens egne erfaringer fra notspyling, med ønske om å bidra til både kostnadsbesparelse for oppdretter og redusere utslipp som følge av fiskeoppdrett. På eiersiden av selskapet står CoFounder fra Trondheim, Norinnova og Kupa i Nord-Norge. Innovasjon Norge bidrar også med midler i prosjektet.