Sissel Rogne. Foto: Havforskningsinstituttet.

- Utfordringen blir å finne ut hvordan og hvor en eventuell vekst er mulig

Professor Sissel Rogne, direktør for Havforskningsinstituttet forteller i dagens romjulsintervju at det er spennende tider i havbruksnæringen. - Både politisk og i næringen er det ønske om vekst. Utfordringen blir å finne ut hvordan og hvor en eventuell vekst er mulig, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havbruksnæringen har i 2016 fått nye muligheter for vekst. Deriblant tilbud om fem prosent vekst og tilbudet om utviklingskonsesjoner, samt jobber Nærings og Fiskeridepartementet med å få på plass et trafikklys-system.

Havforskningsdirektør Sissel Rogne sier at fra hennes ståsted, har det vært noe underlig å registrere at mye av diskusjonen rundt vekst foregår på detaljnivå.

- Det har skapt en del støy som overdøver den viktige debatten om de overordnede linjene i havbruksnæringen, mener hun.

- Risikovurdering er viktig

Den helt sentrale utfordringen både i år og i de kommende årene, mener hun er å finne gode kriterier for bærekraftig vekst i havbruksnæringen. Hun vil likevel ikke si nøyaktig hva som bør bedres i næringen.

- Næringen vet og svarer best på det selv.

- Hva var den viktigste enkelthendelsen i bransjen i år?

- Sett gjennom mine briller er det naturlig nok kunnskapsstatusen vi har gjort på lakselusmodellene, der vi har identifisert sentrale kunnskapshull. Risikovurderingen for norsk fiskeoppdrett er også viktig, påpeker hun.

Hva som forandres i næringen til neste år vil hun ikke spå, men når det gjelder hvilket forskningsområde som blir viktig i 2017, mener hun det er to områder som skiller seg ut.

- En helhetlig, kunnskapsbasert satsing på dyrevelferdsforskning og miljøutfordringene knyttet til oppdrett, fastslår Rogne.

Utviklingskonsesjoner og debatt

Rogne mener utviklingskonsesjoner er viktige for norsk oppdrett fremover.

- Det er en nytenkende og kreativ tilnærming, som selvsagt må bygge på vitenskapelige vurderinger. Det blir interessant å se hvilke erfaringer vi kan høste når det er gått noen år.

Hun sier også at trafikklyssystemet vil bli et viktig virkemiddel for en god forvaltning.

- Hva tenker om debatten mellom forskere, næring og forvaltning som har vært det siste året? Hvordan ser du for deg at dette skal utvikle seg i 2017?

- Vi har hatt både konstruktive og mindre konstruktive debatter i året som er gått. Saklige, vitenskapelig funderte debatter hilser vi alltid velkommen. Jeg håper at det er denne typen fruktbare diskusjoner som får prege 2017; og ikke tidsødende advokatforespørsler uten avsender og formål, sier hun avslutningsvis.