Islandsk-produsert rognkjeks. Foto: Pål Mugaas Jensen.

- Rognkjeksen trenger vaksiner

Rognkjeks er utsatt for bakteriesykdommer, og næringen trenger effektive vaksiner. FHF har bidratt til utvikling av kunnskap om rognkjeksens immunforsvar, som hittil har vært tilnærmet ukjent, kommer det frem i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

FHF prosjektet, Rensefisk: Tapsårsaker og forbyggende tiltak har hatt som mål å genere kunnskap som på både kort og lengre sikt vil kunne ha praktisk anvendelse, skriver FHF i en pressemelding.

Ny kunnskap fra prosjektet har nå dannet grunnlag for publisering av en vitenskapelig artikkel i journalen Fish and shellfish immunology . Prosjektet har vært et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen.

De høye nivåene av spesifikke antistoffer etter vaksinering med testvaksiner indikerer sterkt at det er mulig å vaksinere rognkjeks mot  A. salmonicida, og mest sannsynlig også mot andre infeksiøse bakterielle sykdommer. Kunnskapen vil kunne benyttes av vaksineselskapene for å produsere effektive vaksiner mot bakterielle sykdommer, slik at dødeligheten hos rognkjeks som følge av slike sykdommer kan gå ned.

Les utdrag av artikkelen her.