En matros og to serviceteknikere. Tomas Rauø (til venstre), Anne-Marit Blikø og Sverre Skaftnesmo tenker alle de har kommet på «rett hylle» som lærlinger hos SinkabergHansen AS. Foto: Tom Lysø.

Slekta stusset når ungjenta ville studere akvakultur

Da ungjenta ville ta akvakultur på videregående, stusset slekta. Nå starter 19-åringen som lærling hos SinkabergHansen; og «alle» liker at Anne-Marit Blikø satser innen blå næring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Ja, flere i familien reagerte litt da jeg fortalte at jeg ønsket akvakultur. Men etter to år ved Val videregående og så et år med «tre på», er tonen blitt en helt annen. Alle skjønner hvorfor jeg har tatt dette utdanningsvalget, smiler 19-åringen fra Nærøy.

Hovedpersonen Blikø har hele veien trivdes med fag og miljø på akvakultur.

– Det har vært mye artig og nå ser jeg virkelig fram til to år som lærling som røkter/servicetekniker hos SinkabergHansen, sier Anne-Marit.

Denne uka er hun en av tre fra Nærøy og Vikna som starter sin læretid. I framtida ser nærøyjenta for seg mer studier; gjerne i retning havbruksdrift og ledelse i Bodø.

Valgte bort lærerskolen

I trioen nye lærlinger er Sverre Skaftnesmo (22) fra Kolvereid. Etter videregående og et år i militæret gikk han i gang med lærerskolen i Trondheim.

– Det kjente jeg imidlertid fort ikke var noe for meg. Jeg vil heller ha et aktivt arbeid ute framfor det som trolig hadde blitt alternativet, smiler den høyreiste nærøyværingen.

Bak lærlingene Tomas Rauø (til venstre), Anne-Marit Blikø og Sverre Skaftnesmo (til høyre) står en rekke ansvarlige. Fra venstre Gjert Erik Grande (Opplæringskontoret for fiskerifag i Nord-Trøndelag) og tre fra SinkabergHansen AS: Personalleder Frode Lauritzsen, lokalitetsleder Bjørn Ove Valø og skipper servicebåt Thomas Sørø OIsen (til høyre). Foto: Tom Lysø.

Ettersom han kom fra en annen grunnutdanning enn naturbruk og akvakultur, må Sverre gjennom et treårig lærlingeløp som servicetekniker. Det ser den opprinnelige bondesønnen slett ikke mørkt på.

– Jeg har veldig tro på havbruksnæringa og hva den vil komme til å bety for regionen og landet i framtida, sier Skaftnesmo som nå går i retning lokaliteter og levende laks.

Tredje ungdom som denne uka starter sitt praksisløp er rørvikgutten Tomas Rauø. Det som matroslærling om bord på MS Marøy Viking; SinkabergHansen nye servicebåt på 24 meter.

– En flott mulighet tenker jeg. Jeg har hørt mye godt om bedriften, og når jeg lenge har ønsket meg utdanning og praksis i retning sjøen, så er dette en helt topp, smiler Rauø som i likhet med sine to lærlingekompiser gjerne vil være en del av «blå sektor» på Namdalskysten.

– Verdifull interesse!

Personalsjef Frode Lauritzsen hos SinkabergHansen verdsetter både rekruttering og ikke minst holdninger hos ungdommen. I denne omgang går i alt fem lærlinger i gang hos SinkabergHansen; en kommende industrimekaniker og ytterlig en røkter. Gjennom de siste årene har Lauritzsen merket et tydelig «værskifte» blant ungdom til det å satse på havbruk og blå næringer.

– Oppmerksomhet og holdning rundt havbruk og tilknytta fag og næringer har blitt en helt annen. Flere ungdommer vil satse i «blå» retning, hvor mulighetene også er veldig varierte for studievalg og ulike arbeidsoppgaver, framholder personalsjefen.

Endringen merkes også tydelig på antallet som søker «blå» studieretninger fra grunnskolen til videregående. Det bekrefter rådgiver Dordis Skjelbred Furu ved Rørvik skole.

– I år søkte nær 10 prosent av våre avgangselever i grunnskolen akvakultur ved Val videregående. Det er en klar økning som nok viser flere ting: Næringa og deres folk er blitt bedre til å fortelle hva som skjer og faktisk er mulighetene, samtidig som eldre elever og ungdom gjerne fremsnakker havbruksnæringa, sier rådgiver Dordis Skjelbred Furu ved Rørvik skole.