
Fra gårdbruker til kvalitetsleder for laks
Etter å ha jobbet med melkeproduksjon i 15 år, ønsket Tordis Fjær Solbakk nye utfordringer. Så da anlegget til SinkabergHansen på Marøya økte bemanningen, grep hun sjansen og startet sin karrière innen sjømat.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Tordis Fjær Solbakk begynte i sjømatindustrien i 2002 etter å ha drevet som gårdbruker med melkeproduksjon i 15 år før dette. Hun forteller til kyst.no at gårdslivet fant sted mens barna vokste til, og at det var fint å kunne benytte egen arbeidskapasitet og samtidig øke kjøpekraften.
- Etter hvert ønsket jeg nye utfordringer, og da det ble behov for å øke bemanningen på kvalitetsavdelingen startet jeg i denne jobben, sier hun.
I dag er hun ansatt som assisterende kvalitetsleder for Sinkaberg-Hansen AS, hvor hun gjør kvalitetskontroll på anlegget på Marøya.
Solbakk forteller at hun har ingen formell utdanning, direkte på næringsmiddelkontroll, men har fått god realkompetanse gjennom praktisering i fabrikken og lært om mattrygghet gjennom agronomutdanning, fagopplæring og HACCP-kurs.
En typisk dag på jobb starter med å kontrollere at alle kjøle og frysesystemer er i orden. Deretter tar Solbakk en sjekk på hvordan bløggingen fungerer, og teller lus på fisken som kommer inn.
- Etter dette er det mottakskontroll på slakteri og filetavdeling, og så er det en mengde prøver som skal tas.
Omfattende kontroller
Som arbeidsoppgaver er det assisteredne kvalitetsleders jobb å ha mottakskontroll, prøvetaking og bestilling av prøvetakingutstyr, bakteriologisk renholdkontroll, opplæring av nyansatte, ha kontakt og rapportere opp mot Lerøys kvalitetsavdeling.
- Ved kvalitetsleders fravær er jeg også hennes stedfortreder, forteller Solbakk.

Hun legger til at det også blir en del kontorarbeid innimellom, med oppfølging mot egen kvalitetsleder og kvalitetsavdeling Lerøy. Senere er det ny runde på begge avdelinger med mottakskontroller.
Jobben som assisterende kvalitetsleder sier hun byr på både utfordringer og gleder.
- Utfordringer ligger eksempelvis i å følge med på at alle rutinene blir fulgt opp, og at eventuelle avvik blir fulgt opp og behandlet av rette vedkommende.
- Det kjekkeste med jobben er å være en del av et team som ivaretar arbeidsfolk og matsikkerhet.
Solbakk sitt viktigste arbeidsredskap er temperaturmåleren eller temploggen, ettersom jobben består mye i overvåking av kjøledelen. Sett bort ifra lus, er hun klar på at fiskesykdommer er en konstant trussel, og utfordring i havbruksnæringen.
- Vi har jo en utfordring med PD i området, legger hun til.
Tanker om ti år
Om ti år regner Solbakk med at det er på plass en ny fabrikk på Marøya, og at de vil kunne slakte det dobbelte av det det gjør i dag.
- Jeg tror også det vil bli krevd mer utdanning og profesjonalitet i jobben, sier hun.
Solbakk mener at oppdrettsnæringen, vil fortsette å vokse de neste ti årene, med økende mengde fisk til slakting.
- Jeg tror også teknologien vil utvikles, og føre til at en stor del av fisken vil fôres opp i lukka merder, sier hun.