Rostein brønnbåten «Robas» og arbeidsbåten «Sendingen» jobber her i sterk vind med utsett av storsmolt på lokaliteten Steinvik. Foto: Steinvik.

- Første gang vi setter ut såpass stor smolt

Steinvik satser på større smolt, og har nådd produksjonsmålet sitt. Denne uken satte de ut selskapets hittil største smolt på lokaliteten Steinvik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Steinvik Fiskefarm har satt ut 170 000 storsmolt på lokaliteten Steinvik, som ligger i Litlavika. 

Brønnbåten «Robas» kom torsdag denne uken med 300 gram storsmolt fra Barlindbotn Settefisk. Dette vårutsett førte da til en ny rekord, ettersom selskapet aldri før har satt ut smolt av dette kaliberet. 

Barlindbotn settefisk er veldig glade for å ha oppnådd målet deres om å produseres storsmolt på 300 gram, og nylig ble den satt ut på lokaliteten Steinvik. Klikk for større bilde. Foto: Steinvik.

Sammen med arbeidsbåten «Sendingen» har fartøyene jobbet med å få all den store fisken på plass. 

Egenprodusert storsmolt

Steinvik-konsernet eier Barlindbotn Settefisk som konsentrerer seg om å levere best mulig laks og ørret for matfisklokalitetene deres.

All produksjon av smolt brukes internt i Steinvik og smoltprodusenten har i senere tid utvidet og oppgradert anlegget for å øke både kapasitet og størrelse. 

Steinvik-gruppen:

  • Driver matfiskproduksjon av laks og ørret på syv lokaliteter i kommunene Flora og Askvoll.
  • De har også settefisk og rognkjeksproduksjon i Flora og Bremanger.
  • Barlindbotn Settefisk ble etablert i 1988 og ligger i Barlindbotn, innerst i Eikefjorden, i Flora kommune.
  • Settefiskprodusenten har to tillatelser til å produsere to millioner smolt, og til daglig jobber fem ansatte på anlegget.

Daglig leder Reidar Haugen sier til Kyst.no at de er glad for å ha oppnådd målene de tidligere har satt seg om å produsere smolt på 300 gram. 

- Vi har jobbet betydelig de siste årene og siste året spesielt for å øke størrelsen på smolten, slår han fast.

Smolten på 300 gram påpeker han er en såkalt 1-åring, som ble lagt inn som rogn i desember 2017. 

- Noe av fisken ble satt ut som høstfisk i 2018, mens 170 000 smolt på 300 gram ble satt ut som vårfisk nå, opplyser Haugen.

Tre essensielle ting

Suksessoppskriften på storsmolt påpeker han er en kombinasjon av tre ulike ting.

Steinvik Fiskefarm har nylig satt ut smolt på 300 gram, og ble selskapets største satt ut i sjø. Storsmolten er blitt produsert ved Barlindbotn Settefisk. Foto: Steinvik.

- Det er viktig med god rognkvalitet som setter premissene for fiskens utvikling, gode røktere og ikke minst god vannkvalitet, som vi har fått med å innføre ny vannteknologi, sier Haugen. 

Selskapet har nå ambisjoner om at all fisken som skal settes ut skal være tilnærmet 300 gram, og Haugen påpeker at mye av fisken på anlegget nå ligger rundt 200-250 gram.

For å få smolten opp i 300 gram har selskapet investert i flere avdelinger med store kar og ny vannteknologi.

- Vi har fått på plass flere større kar, som gir fisken bedre plass og gjør at den vokser godt. Vi har 15 stykk 10 meter kar, og to stykk 15 meter kar, opplyser settefisk-sjefen.

Steinvik-gruppen holder nå også på å bygge et nytt rensefisk og påvekstanlegg for smolt i Svelgen som skal være med å øke kapasiteten og øke størrelsen på smolten de setter i sjø enda mer.