Skjermdump fra Stingray sin programvare for lusetelling. Foto: Stingray Marine Solutions.

Lusetelling fra bilder igangsatt hos Stingray

Stingray Marine Solutions har lansert programvare for telling av lus på bilder fra starten av november.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Noen utvalgte kunder er med i innledende fase og allerede første uken ble det talt lus på over 100 fisk per merd. Noe som er 5-10 ganger mer enn dagens etablerte praksis og gjeldende regelverk. Teknologien for bildebasert lusetelling har vært under utvikling de siste par årene og ble nærmere presentert under selskapet sitt 5-års jubileum i Oslo den 27. oktober.

– Etter målrettet og intenst arbeid over lengre tid, har vi nå kommet opp med en spennende teknologisk løsning for å telle lus på bilder, bekrefter utviklingssjef og ansvarlig for programmeringsavdelingen, Espen Børrud i en pressemelding.

– Dette er bare en begynnelse på automatiseringen som vil komme de nærmeste årene og utviklingen er viktig for at oppdrettsnæringen skal kunne gå bort fra en rekke unødvendige manuelle operasjoner.

Mai 2018 

Stingray vil bruke tiden fremover på å harmonisere tellingene opp mot lovverket og ikke minst bidra til at prosessen med lusetelling blir både enklere og bedre for brukerne. Innen 1. mai 2018 vil programvaren kunne rulles ut til alle eksisterende kunder, noe som vil sikre både kontinuerlig avlusing og bildetelling av lus fra minst 150-200 lasernoder.

Benedikt Frenzl, som er sjef for biologi og forskning i selskapet, fremhever at de første bildetellingene viser svært lovende resultater med tanke på bildekvalitet og registrering av flere stadier på lusen.

– Programvaren detekterer de ulike mobile stadiene, samt voksne hunnlus med og uten eggstrenger, sier han i meldingen.

Selskapet har med denne nyvinningen svart på nok et ønske fra næringen om å levere en automatisert og sikrere lusebekjempelse, slik at en kan unngå gjentatte håndteringer og bedrer fiskehelsen for oppdrettet laks og ørret ytterligere i tiden fremover.